Linkuri accesibilitate

AIE abrogă interdicţia unor funcţii publice pentru posesorii cetăţeniei duble


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Legea adoptată de comunişti în 2007 a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Alianţa pentru Integrare Europeană a abrogat astăzi în Parlament legea care le interzicea posesorilor cetăţeniei duble sau multiple să deţină funcţii în structurile statului – o lege adoptată de fosta majoritate comunistă în 2007, contestată de fosta opoziţie, astăzi la putere şi condamnată între timp de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Liderul PLDM, deputatul Vlad Filat a declarat în şedinţă că legea care interzicea deţinerea unor funcţii publice pentru persoanele cu multiplă cetăţenie a fost una discriminatorie. Liderul PLDM a notat că acest lucru a fost constatat recent şi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui Filat, la adoptarea acestei legi în 2007, parlamentul a ignorat tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Vlad Filat: „Având în vedere că în acel moment au intervenit un şir de modificări la diferite acte legislative cum ar fi modificarea la legea ce ţine de procuratură şi alte legi, urmează ca proiectul prezentat să fie ajustat la aceste modificări şi vin cu solicitarea ca acest proiect de lege la sfârşit de an să fie votat în această idee pentru a oferi posibilitatea cetăţenilor RM, care au drepturi şi libertăţi să şi le administreze ocupând funcţii, activând în interesul societăţii noastre.”

Fracţiunea PCRM s-a opus abrogării legii în cauză fără a exprima obiecţii în şedinţă. Deputaţii comunişti şi-au manifestat însă nemulţumirea în interviurile pentru presă, printre ei şi Iurie Muntean.

Iurie Muntean: „Cetăţenia este o sursă foarte puternică de a băga orice funcţionar public în situaţia de conflict de interese. Cetăţenia dublă am în vedere. Cetăţenia presupune mai multe obligaţii, nu numai de ordin material, dar şi de ordin moral, obligaţii pentru neexecutarea cărora respectivul stat poate să aplice măsuri de răspundere şi când un funcţionar public are cetăţenie dublă, vă daţi seama că conflictul de interese este foarte vădit.”

Parlamentul de la Chişinău a interzis prin lege, în 2007, deţinerea multiplei cetăţenii, practic, pentru toate categoriile de funcţionari publici, inclusiv preşedintele Republicii Moldova, deputaţii, miniştrii şi primarii. Restricţiile au fost condamnate, încă acum un an, de Înalta Curte a Drepturilor Omului de la Strasbourg, ca urmare a unei petiţii depuse de vicepreşedintele PLDM Alexandru Tănase, actualul ministru al justiţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG