Linkuri accesibilitate

22.12.99 - Chișinău: Cazul Mitropoliei Basarabiei


Comisia Parlamentară pentru Drepturile Omului recomandă Guvernului să soluţioneze pe cale amiabilă problema legalizării Mitropoliei Basarabiei.

22 decembrie 1999

Actualitatea în R. Moldova.

Cazul Mitropoliei Basarabiei.

Dan Ionescu: În capitolul dedicat Republicii Moldova, raportul Libertatea în lume pe anii 1998-1999, al organizaţiei americane Freedom House, menţionează în mod expres cazul Mitropoliei Basarabiei a cărei înregistrare este în continuare refuzată de autorităţi. Astăzi, Comisia de resort a Parlamentului de la Chişinău s-a pronunţat asupra acestei cauze care stîrneşte atenţia organizaţiilor internaţionale, aşa cum puteţi afla din următoarea relatare a lui Sergiu Praporşcic
.

Comisia Parlamentară pentru Drepturile Omului recomandă Guvernului să soluţioneze pe cale amiabilă problema admiterii în legalitate a Mitropoliei Basarabiei. Această decizie Comisia a adoptat-o astăzi cu patru voturi contra trei la o şedinţă care s-a desfăşurat cu uşile închise. Mai mulţi membri ai comisiei consideră că Executivul, care deja de 8 ani refuză să înregistreze Mitropolia subordonată canonic Patriarhiei Române, va pierde procesul care i-a fost intentat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Solicitat de noi, Preşedintele Subcomisiei Parlamentare pentru Curte, Vlad Cubreacov ne-a spus că doar deputaţii comunişti consideră că Guvernul nu riscă să piardă procesul în instanţa de la Strasbourg. Vlad Cubreacov: “Comisia Permanentă a Parlamentului propune Guvernului Republicii Moldova să angajeze o soluţionare amiabilă a cazului existent la Curtea Europeană, altminteri R. Moldova riscă să piardă procesul care i-a fost intentat la Strasbourg. Cei trei deputaţi comunişti, membri ai comisiei, s-au pronunţat evident împotrivă, invocînd pretextul neamestecului Parlamentului în chestiunile intraconfesionale, considerînd că problema Mitropoliei Basarabiei nu există şi că Republica Moldova nu riscă nimic prin intentarea unui dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi ar trebui, chipurile, să se deruleze procedura juridică în mod normal în instanţa internaţională. Majoritatea membrilor comisiei totuşi au considerat inacceptabil un asemenea punct de vedere şi au recomandat Guvernului angajarea soluţionării amiabile”.

Vom preciza că decizia comisiei nu este obligatorie pentru Executiv. Guvernul urmează să prezinte instanţei de la Strasbourg pînă la 2 februarie 2000 punctul său de vedere în această problemă. Propunerile Comisiei Parlamentare vor fi incluse în raportul agentului guvernamental.

Vlad Cubreacov care este şi reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la procesul de la Strasbourg spune că Mitropolia este gata să-şi retragă cererea depusă în instanţă dacă Guvernul o va admite în legalitate: “De altfel, Mitropolia Basarabiei a subliniat în repetate rînduri că este gata să-şi retragă oricînd cererea sa depusă în instanţa internaţională dacă Guvernul de la Chişinău ar cădea de acord să admită în legalitate această biserică”.

Vom aminti că în cadrul audierilor parlamentare de acum o săptămînă, agentul guvernamental al R. Moldova, Vitalie Nagacevschi care va apăra la Curtea Europeană poziţia Republicii Moldova a declarat că refuzul Guvernului de a înregistra Mitropolia Basarabiei nu are niciun temei legal. Astfel, R. Moldova are toate şansele de a pierde procesul, ce ar avea drept consecinţă condamnarea pe plan internaţional a Republicii Moldova, aplicarea unei amenzi substanţiale estimată de unii observatori la aproape un sfert din bugetul de stat. Agentul guvernamental spune că în cele din urmă Guvernul va fi obligat să înregistreze Mitropolia Basarabiei.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG