Linkuri accesibilitate

Comuniştii confruntaţi pentru prima oară cu o competiţie electorală reală


Nicolae Negru, Igor Clipii, Alexandru Petkov
Nicolae Negru, Igor Clipii, Alexandru Petkov

PCRM nu mai are nici resursele administrative, nici sustinerea din Occident şi nu se mai poate baza pe gradul de nostalgie care a existat în 2001 în rîndul electoratului.

„Sabia lui Damocles”, parca asa se numeste procedeul la care a recurs regele sicilian Dionisos, ca sa-l convinga pe un adulator ca situatia unui imparat este mai subreda decit se vede de la o parte. Regele l-a invitat pe invidiosul Damocles sa ii ia locul pe durata unui ospat si abia spre sfirsitul chefului bietul ocupant al tronului regesc a observat ca avea agatata deasupra capului o sabie legata ... de un fir de par. De aici provine dictonul care vrea sa sugereze vulnerabilitatea stapinitorilor plini de sine.

La o adica, mai corect ar fi fost sa i se fi spus “sabia lui Dionisos”, pentru ca regele a dat lectia (pentru acei care vor sa o invete). La fel cum ghilotina poarta numele inventatorului si nu a primei victime care a testat-o.

Asadar, astazi vorbim despre testul de rezistenta pe care urmeaza sa il sustina Partidul comunistilor, formatiunea care a avut de ales in ziua de 7 decembrie intre votarea lui Marian Lupu si scrutinul parlamentar anticipat. Comunistii au optat pentru anticipate pentru ca, asa cum a declarat liderul lor, sunt invincibili si chit ca vor recupera “tronul”, parasit din cauza unui “nefericit concurs de imprejurari” si “nu a lipsei de sprijin popular”, considera cirmaciul partidului. Cit priveste deputatii comunisti care fac opinie separata - si ne dam seama ca este vorba despre cel putin doi legislatori comunisti, Vladimir Turcan si Victor Stepanic, acestia ar fi niste voci singulare cu sanse minime de a debusla formatiunea. Acestea sint datele problemei, pe care o discutam astazi cu analistul Nicolae Negru, cu politicianul Igor Clipii si cu politehnologul si managerul de presa Alexandru Petcov, directorul portalului „Obiectiv Media Group”, sau OMEGA.

Vasile Botnaru: As vrea sa-l rog mai intii pe Alexandru Petcov, care este oarecum mai informat, sa ne spuna daca intr-adevar este asteptata plecarea? Noi am avut adunate diferite pareri, diferite interviuri. Pina si Mark Tkaciuc a spus ca nu comenteaza nimic pina nu vede cererea de plecare din fractiune sau din partid pusa pe masa. Intr-adevar exista o ingrijorare in interiorul fractiunii?

Alexandru Petkov
Alexandru Petcov: In primul rind nu cred ca este atit de corecta sintagma „resetarea partidului”, nu putem deocamdata vorbi despre o resetare, nici nu putem vorbi despre micsorarea rating-ului partidului din cauza plecarii sau venirii citorva persoane. Daca este sau nu ingrijorat Partidul? Nu cred ca oricare partid poate sa fie ingrijorat de plecarea unor persoane, dar daca acestea pleaca, sa aiba curaj. Iar daca vor avea curaj, vor avea si rezultate.

Vasile Botnaru: Se asteapta si plecari de organizatii teritoriale, „miscari tectonice” in regiuni, este adevarat?

Alexandru Petcov: Nu se asteapta, nu este adevarat. In teritoriu au avut loc sedinte la toate organizatiile de partid in ultimile doua luni de zile. Toate organziatiile de partid au manifestat o sustinere ferma a activitatii partidului.

Vasile Botnaru: Deci daca ar fi sa rezumam: este de neglijat acest demers. Domnule Nicolae Negru, dumneavoastra cum credeti, faptul ca Vladimir Turcan, pe care Vladimir Voronin l-a declarat un om important, are o parere critica fata de decizia partidului, asta ar putea influenta starea de lucruri in PCRM sau in jurul partidului?

Nicolae Negru
: Chiar daca nu am cunoaste intentiile domnului Turcan, putem spune ca Partidul comunistilor se afla intr-o situatie completamente noua. De fapt, putem spune ca PCRM abia intra in viata reala, abia acum se confrunta cu adevaratele probleme, cu care se confrunta intr-o competitie electorala un partid. In 2001, cind a venit la putere, PCRM de fapt a venit pe valul unei nemultumiri generale a populatiei legate de crahul financiar din Rusia, care evident a influientat si s-a rasfrint asupra Republicii Moldova. In 2005 PCRM a fost ajutat de Occident, trebuie sa spunem lucrul acesta.

Vasile Botnaru
: Il includeti si pe Basescu aici?

Nicolae Negru (stînga)
Nicolae Negru: Il includ si pe Basescu, si am spus nu o singura data despre lucrul acesta, dar nu numai despre Basescu, dar si despre unii americani care au venit aici si au facut propaganda electorala dar nu in public, dar in culise. Acum PCRM nu mai are nici resursele administrative, nici sustinerea din Occident, dar mai cu seama nu au gradul de nostalgie care a existat in societatea noastra in 2001. E adevarat ca este si acum un grad foarte mare de nostalgie, ultimile sondaje demonstreaza lucrul acesta. Pe de alta parte, exista si aceasta dorinta de integrare in Uniunea Europeana, adica putem spune ca starea electoratului este cu totul alta. E adevarat, s-au facut adunari in teritoriu, dar aceste adunari s-au facut inainte de anuntul domnului Turcan, inainte de nevotarea presedintelui. Situatia acum este alta.

Exista totusi semnale ca in teritoriu unii lideri comunisti, unii primari, au o anumita inclinatie de parasire a acestui partid. Aceasta atitudine triumfalista care exista inainte in partid, ea dispare, daca ea nu dispare la virfuri, atunci ea dispare in straturile de jos. Desigur poate unele lucruri nu se observa aici la virf, dar in straturile de jos se incep anumite miscari. Toti carieristii, toti conformistii, unii oameni care au vrut sa-si pastreze posturile, care tin la cariera lor, acum stau si se gindesc: sa mearga cu comunistii in continuare ori sa se alature la unele partide democrate sau liberal-democrate. Asa ca situatia in partid nu poate sa fie asa cum a fost pina acum si triumfalismul unor lideri ai PCRM mi se pare fals. Abia acum PCRM se afla in conditii reale de competitie.

Alexandru Petcov: Dumneavoastra ati spus ca au avut loc adunari atunci inainte de a fi facut domnul Turcan publica intentia. Vreau sa va spun ca PCRM a facut aceste adunari in cunostinta de cauza, si in special pentru a se consulta cu oamenii de jos, cu comunistii din teritoriu si sa vada care este starea de spirit. Vreau sa va spun ca starea de spirit este una unanima. Mai mult ca atit, la aceste adunari au fost si unele persoane care acum se declara ingrijorati de decizia de a nu vota si acum cind au iesit aceste persoane la adunari si au spus: „Domnilor, noi nu trebuie sa fim atit de categorici”. Si au fost huiduiti in mai multe localitati. Si daca nu este asa, va rog sa-i chemati pe ei si sa-i intrebati.

Nicolae Negru
: Eu nu am indoieli ca au fost huiduiti. Nu trebuie sa confundam insa starea de spirit a PCRM cu starea de spirit a populatiei. Daca reducem Partidul comunistilor la 30 de mii de membri, electoratul mi se pare ca era mai mare, nu? Deci trebuie sa vedem care poate fi rezonanta deciziei PCRM in electorat, nu in rindul membrilor. Noi deja avem experienta cind unele partide nu recunosc realitatea. Sa ne uitam totusi la sondaje, e pentru prima data cind rating-ul ex-presedintelui Voronin este mai jos decit rating-ul lui Marian Lupu.

Vasile Botnaru
: Asta confirma ceea ce spuneati dumneavoastra despre conditiile naturale care dau si alte rezultate in rating.

Alexandru Petcov
: La fel cum vorbeste si despre faptul ca unii membri ai majoritatii de guvernamint care sunt la putere si avind resurse administrative au scazut mai jos de un procent.

Nicolae Negru: Daca vorbiti despre Mihai Ghimpu, dimpotriva vreau sa va spun ca Ghimpu apare pentru prima data in acest rating. In toate celelalte sondaje el pur si simplu nu aparea. El nu a scazut, el dimpotriva s-a ridicat si acest lucru trebuie consemnat.

Igor Clipii
Igor Clipii: Domnul Negru afirma ca in 2005 comunistii au fost ajutati de catre Occident. Eu as spune mai mult chiar. Ei sunt salvati incepind cu 2003. Marele miting anti-Kozac a fost organizat dupa ce Vladimir Voronin a respins Planul Kozac. Mitingul de atunci avea planuri foarte mari, dar s-a stins. In 2005 daca Vladimir Voronin nu ar fi avut suportul direct al Occidentului, acest Partid era terminat. Eu cred ca Vladimir Voronin deja este un personaj politic scos din viata politica in linii generale. Domnul Turcan este o persoana foarte calculata, foarte pragmatica, el pleaca din PCRM stiind foarte bine ce-i in acest partid, cu toate adunarile care au fost, cu toate miscarile care au fost. Este o persoana calculata si stie ce face.

Vasile Botnaru: Este „hirtia de turnesol”?

Igor Clipii: Este „hirtia de turnesol” daca doriti. Bun, au fost si alte personaje politice care au fost „hirtii de turnesol”, dar nu au fost atit de credibile, incit poate fi credibil domnul Turcan. In opinia mea, acum merge procesul de destramare a Partidului comunistilor si el va fi distrus pina la capat, asta este opinia mea.

Nicolae Negru: Pina acum, marea majoritate a electoratului avea impresia ca numai PCRM poate administra economia nationala. Iata ca acum perceptia aceasta incepe sa se schimbe, si daca pe parcursul urmatoarelor luni Guvernul Filat va demostra ca poate sa conduca foarte bine, si poate sa administreze foarte bine treburile in Republica Moldova, va disparea inca un fals avantaj al PCRM.

Vasile Botnaru
: Domnule Petcov, aveti de replicat in sensul posibilei destramari?

Alexandru Petcov: In primul rind despre falsuri. Eu cred ca este o sintagma falsa ca domnul Turcan ar fi un fel de spargator de gheata al PCRM si odata cu plecarea lui partidul este pe brinci si gata, nu mai exista. Daca orice om care este plecat nu stiu de unde s-ar numi pragmatic nu aveam sa mai traim aici.

Vasile Botnaru: Ok, dumneavoastra nu sinteti de acord cu aceasta, am inteles.

Alexandru Petcov: Da, nu sunt de acord cu asta. Nu sunt de acord ca Alianta demonstreaza capacitati administrative cit de cit normale. Un aliat foarte bun al PCRM este incompetenta si incapacitatea guvernantilor de astazi.

Vasile Botnaru: Astea-s cuvinte, dar dovezile?

Nicolae Negru: Eu va aduc o dovada. Rating-ul lui Vlad Filat a crescut de la 4 % la peste 10 %. Lucrul asta nu se ia din cer

Alexandru Petcov: Bine, eu va mai aduc inca o dovada. Ceea ce am spus eu acum o luna de zile. In nealegerea domnului Lupu in functia de presedinte este cointeresat in primul rind domnul Filat, pentru ca dinsul este cointeresat in pastrarea domnului Ghimpu astfel ca rating-ul acestuia, adica a lui Filat, sa creasca considerabil. Eu confirm ceea ce spuneti si dumneavoastra, intr-adevar ii creste rating-ul. Dar, ma rog, lucrul acesta nu inseamna ca putem vorbi despre moartea PCRM, despre iesirea domnului Voronin de pe esichierul politic. Nu este corect.

Vasile Botnaru
: Ma iertati, mai important decit rating-ul este faptul daca vor veni sau nu banii de la FMI si Banca Mondiala.

Alexandru Petcov: Eu zic ca nu este atit de important daca vor veni sau nu vor veni banii, cit este important cit de eficient vor fi gestionati acesti bani.

Igor Clipii: De fapt, noi discutam acum despre o alta problema. Despre competenta unora si incompetenta altora putem discuta la infinit. Noi vorbim acum despre stinga in Republica Moldova si viitorul PCRM. Care sunt argumentele ca acest partid ar putea fi scos de pe scena politica. Parerea mea este ca acest partid a fost adunat in jurul domnului Voronin, constient de altfel, pe principii de conformism.

Alexandu Petcov: Dumneavoastra va ginditi ce spuneti?

Vasile Botnaru: Imaginati-va ca sunteti internat. Logic e sa ne intrebam: voi sunteti la un control de rutina sau aveti o problema? Este dreptul nostru legitim, al societatii, sa ne intrebam. Tocmai pentru ca ati avut un numar important de sustinatori va rog sa intelegeti curiozitatea noastra fireasca nu ca pe o dorinta de a va desfiinta. Este o dorinta de a afla, oare PCRM intra-adevar va ramine o forta importanta?

Nicolae Negru
: Dar este legitima si dorinta de a desfiinta acest partid. Eu nu ascund lucrul acesta. Este un partid de factura totalitarista. Hai sa ne amintim ce a facut in acesti opt ani.

Igor Clipii: Problema este alta. Eu nu vad o persoana la conducerea PCRM de astazi care intr-adevar sa fie marxist-leninista. Si atunci nu vad legatura intre mesajul marxist-leninist al acestui partid si oamenii care la nivel de raioane, sate, chiar sunt comunisti, mai conservati in acest mesaj nostalgic pentru trecut. Problema este mult mai mare decit la nivelul a doua persoane care pleaca din partid, este o problema de mentalitate care rupe acest partid in doua.

Alexandru Petcov: Oare eu trebuie sa inteleg ca dumneavoastra insistati ca partidul sa fie unul dogmatic si foarte doctrinar? Dar cite partide in Republica Moldova sunt doctrinare? Vreau foarte mult sa stiu care este orientarea doctrinara a Partidului Liberal Democrat din Moldova? El este mai aproape de Jirinovski sau mai aproape de Partidul Liberal Democrat din Japonia?

Vasile Botnaru
: Eu vreau sa stiu care-i situatia Partidului comunistilor care a luat cele mai multe voturi.

Igor Clipii
: Eu nu neg in primul rind ca procese similare se produc si in alte partide din Republica Moldova, dar asta nu salveaza PCRM care a trebuie sa rezolve problema mult mai serios, pentru ca s-a axat pe o idee foarte clara.

Nicolae Negru
: Niciun partid din Republica Moldova nu a amagit alegatorii asa cum i-a amagit PCRM, care foloseste niste simboluri comuniste nefiind un partid comunist, acceptind privatizarea, acceptind proprietatea privata.

Vasile Botnaru
: Este adevarata sau nu analiza domnului Turcan? Parte din ea nu am vazut-o, a ramas in celebra-i scrisoare. Parte din ea a fost data publicitatii in interviuri publice. Domnul Turcan a spus ca partidul nu s-a reformat asa cum a promis la cel mai recent congres. Nu exista o idee unificatoare pentru partid astazi...

Nicolae Negru: ... si nu exista democratie pentru partid.

Vasile Botnaru: Este adevarata acesta analiza?

Alexandru Petcov: Cred ca este o dovada a faptului ca in Partidul comunistilor intr-adevar exista democratie interna. Este o parere a domnului Turcan, care este stimata, dumnealui nu a fost represat, nici domnul Stepaniuc. Mai mult, domnul Stepaniuc este o persoana care a votat impotriva deciziei plenarei (CC al PCRM) si bine-merci traieste foarte bine. Cind spuneti ca nu exista democratie, nu aveti dreptate. Este o democratie interna in partid si cred ca este unul din putinele partide din Moldova care accepta discutii la nivel interior si discutii destul de aprinse.

Vasile Botnaru: Inclusiv la Europa Libera. Domnule Clipii, credeti ca are sau nu are dreptate domnul Turcan?

Igor Clipii: Eu cred ca are dreptate, dar va trebui sa vedem cite persoane vor pleca. Trebuie sa intelegem care este scenariul care sta in spatele acestei plecari.

Vasile Botnaru
: Pe mine mai mult ma intereseaza de ce pleaca.

Igor Clipii
: Da, dar in dependenta de citi vor pleca va fi mai clar si de ce pleaca. Eu nu cred, de exemplu, ca domnul Turcan nu a votat alegerea domnului Lupu pentru ca nu era numarul de voturi necesar. Eu cred ca domnul Turcan vroia aceste alegeri anticipate sa aiba loc. Si din aceasta cauza nu a depus efortul necesar ca aceste opt persoane sa participe la vot. Daca vor pleca mai mult de opt persoane din PCRM, eu cred ca supozitia mea poate fi confirmata.

Vasile Botnaru: Asta insemnind ca si-a facut loc pe esichierul politic?

Igor Clipii
: Da, cu atit mai clara va fi intentia si perspectiva Partidului comunistilor de a fi destramat. Acesta este argumentul meu si vreau sa vad cite persoane vor pleca.

Alexandru Petcov: Nu este normal sa mergem in sensul ca daca pleaca cineva, partidul este destramat. Eu vreau sa vorbesc despre altceva. Care sunt perspectivele celor care pleaca? Pentru mine in special a contat foarte mult faptul ca aceste persoane, chiar daca nu au fost de acord cu decizia partidului, nu au mers la votare. Asta pentru mine nu a fost de inteles. Este un lucru inexplicabil din punctul meu de vedere si eu cel putin, am sa-i cred acum mai putin.

Vasile Botnaru
: Domnule Negru, dumneavoastra cum credeti, analiza domnului Turcan este corecta sau falsa?

Nicolae Negru
: Eu cred ca este corecta. Trebuie sa atragem atentia asupra urmatorului fapt, este pentru prima data cind pleaca cineva din Partidul comunistilor si cind pleaca exprimind o alta idee. Nu il luam in calcul pe domnul Lupu, o singura rindunica nu face primavara. Acum sunt mai multe rindunele si lucrul acesta vorbeste despre ceva. Vine un alt sezon pentru PCRM.

Vasile Botnaru
: Dar Marian Lupu este si atipic, pentru ca, asa cum a spus Vladimir Voronin, a intrat in partid prin usa din spate.

Nicolae Negru
: Pe parcursul a opt ani de zile niciodata nu s-a intamplat in Parlament ca un membru de Partid al comunistilor sa voteze altfel decit ceilalti membri. A existat o disciplina de fier, putem numai sa presupunem prin ce aceasta disciplina a fost atinsa. Da, s-a mai intamplat, a plecat un membru de partid, un comunist, dar iarasi, el a plecat nu pentru ca nu era democratie, ci dimpotriva, el a plecat de aceea ca lui i se parea ca PCRM nu este suficient de radical si nu este suficient de comunist. Acum a plecat Lupu, spunind ca nu a gasit in partid ceea ce credea el ca trebuie sa existe, ca partidul nu s-a reformat. Si pofitm, pleaca Turcan care spune ca nu se reformeaza partidul, exprima anumite nemultumiri Stepaniuc. Dar mai cu seama in teritoriu apar membri de partid care ies din acest partid.

Alexandru Petcov
: In anii 90 au plecat din partid citeva persoane care erau chiar fondatorii partidului.

Nicolae Negru: Au plecat tocmai acei radicali, acei despre care vorbeam noi ca erau nemultumiti de politica partidului, ca ea nu a mers spre Uniunea Rusia-Belarus, ca PCRM nu a legiferat limba rusa ca a doua limba de stat.

Alexandru Petcov
: Nu sunt de acord. In legislaturile precedente a mai fost asa ceva cind persoanele au votat diferit de votul fractiunii. Eu vreau sa va explic cum se intampla asa ceva.

Nicolae Negru
: Eu m-am referit la anii 2001-2008. Ceea ce a fost inainte de 2001 a fost un cu totul alt partid comunist, nu trebuie sa incurcam lucrurile.

Alexandru Petcov: Aveti parerea dumneavoastra. Vreau sa va explic cum se voteaza in fractiune. Partidul ia decizia la plenara, se adopta o decizie care intii este discutata. Apoi fractiunea voteaza asa cum a decis partidul si cred ca este un lucru normal.

Nicolae Negru
: Domnule Petcov, vreau sa va amintesc ca s-au adoptat decizii fara plenare, s-au adoptat legi, proiecte de legi, fara sa se implice plenara.

Alexandru Petcov
: Eu vorbesc despre problemele principiale. Alegerea presedintelui este o problema principiala. Dupa ce se ia decizia, ea se executa, nu se mai discuta.

Nicolae Negru: D'apoi ce, sunteti un regiment militar? Fiecare deputat reprezinta alegătorii, el nu reprezinta partidul.

Alexandru Petcov: Vreau sa va reamintesc ce ati scris dupa 7 aprilie, atunci cind se cauta o persoana si toata lumea spunea nu cumva sa se voteze altfel, pentru ca exista fractiune si cum a decis fractiunea asa trebuie sa se voteze.

Vasile Botnaru: Va rog sa va mobilizati pentru ultima intrebare: cind vom avea un test pentru aceste estimari, sau prognozele pe care le-au facut si alti analisti? Cind va trebui sa se vada ca intr-adevar partidul a ramas asa cum spune domnul Petcov? La alegerile anticipate sau avem un test mai devreme?

Alexandru Petcov
: La alegerile anticipate, sigur ca da.

Igor Clipii: Eu cred ca momentul cind se va declara perspectiva care si-a ales-o domnul Turcan, deja va fi clar care este situatia PCRM. Va fi clar citi au plecat, citi pleaca, in ce directie pleaca. Pina atunci trebuie sa asteptam.

Alexandru Petcov
: Eu cred ca unicul test legitim sunt alegerile. Sondajele sunt cit de cit reprezentative, insa se mai schimba situatia.

Vasile Botnaru
: Dar daca alegerile vor avea loc in toamna, hat departe, si pina atunci se va pierde acesta energie. Daca Parlamentul, Mihai Ghimpu, cine are puterea, va forta termenul?

Igor Clipii
: Imaginati-va, de exemplu, ca ministerul Justitiei recurge la procedurile anterioare utilizate, de a reinregistra partidele si PCRM nu se mai reinregistreaza...

Alexandru Petcov
: Cind intr-o democratie se incepe cu chestiuni „daca, daca” nu mai este democratie. Alegerile, din cite stiu eu trebuie, sa fie organizate in toamna, mai devreme nu pot fi oricum. Daca iarasi se incepe cu sintagmele lui Ghimpu gen „stati o clipa, peste trei ani de zile”, atunci e cu totul altceva. Dar vreau sa mai remarc inca ceva, nu cred ca in toamna vom intra doar cu acele cinci partide care sunt acum in Parlament. In toamna vom intra intr-o confruntare destul de puternica intre mai multe partide.

Vasile Botnaru
: Inclusiv partidul lui Vladimir Turcan?

Nicolae Negru
: Sa vedem despre ce este vorba de fapt, despre ce vorbim noi. PCRM a facut acest gest de neparticipare la votare fiind sigur ca va pastra numarul de mandate pe care il are acum, dar poate chiar si il va suplimenta. Se va intampla acest lucru sau nu? Lucrul acesta il vom vedea degraba. Daca va iesi Vladimir Turcan cu un anumit numar de deputati, deja Partidul comunistilor nu este ceea ce a fost. Deja putem spune ca s-a inceput erodarea partidului. Erodarea se incepe de la erodarea fractiunii. Ce va fi in toamna, vom vedea. Asta putem numai sa ghicim. Daca se desprinde un grup de deputati comunisti, deja e alta ponderea PCRM, deja altfel se iau deciziile, deja nu va mai fi situatia aceasta la limita, cind Aliantei nu-i ajung voturi ca sa adopte o lege sau alta.

Alexandru Petcov: Vreau sa mai spun un lucru: capacitatile unui partid nu depind numai de numarul mandatelor. Noi vedem acum cind un partid ca cel a lui domnul Ghimpu, avind 17 mandate, are ce are in tara, sau partidul domnului Filat, avind 18 mandate, la fel este un partid de guvernamint. Sa vedem care va fi structura viitorului Parlament. Si nu cred ca acum cineva trebuie sa zica: uitati-va, acestia vor avea mai putin de 48 de mandate, uitati-va cum se prabuseste. Stati o clipa! Eu spun ca ponderea unui partid nu este de fiecare data dictata de ponderea lui in Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG