Linkuri accesibilitate

Presa bulgară împînzită de foşti colaboratori ai securităţii comuniste


O listă incompletă

37 sînt colaboratorii securității printre proprietarii, redactorii-șefi și comentatorii în presa privată bulgară. Comisia de stat a dosarelor a verificat 328 de persoane din conducerea a 20 de ziare și reviste centrale.

Colaborator a fost Toșo Toșev, redactor-șef al ziarulului cu cel mai mare tiraj „Trud” din grupul german de presă WAZ. Veselin Markov, care coordonează rețeaua de corespondenți ai ziarului, a fost ofițer din direcția a II-a a securității.

Cel mai mulți sînt colaboratorii în conducerea săptămînalului „Pogled”, editat de Uniunea ziariștilor. Din nou a apărut numele profesorului Bojidar Dimitrov, ministru fără portofoliu, responsabil pentru comunitățile bulgare în străinătate.

Din lista face parte întreaga conducere a Uniunii ziariștilor bulgari în frunte cu președintele Milen Vălkov.

Agent al 3 direcții ale securității a fost Valeri Naidenov, fondatorul primului grup privat de presă „168 de ore”. Un fost redactor-șef al săptămănalului „Pogled” Evghenii Stancev, deasemeni a colaborat cu securitatea.

Cu doi agenți la lista colaboratorilor contribuie cotidianul „Clasa” – proprietarul Milen Gerasimov și redactorul-șef Evghenii Doncev.

Ziarul de stîngă „Zemea” aparține lui Dimitar Ivanov, ex-șef al direcției a VI-a a securității, care se ocupa cu disidenții și opoziția în sînul Partidului comunist.

Cinci agenți conduc cotidianul „Monitorul”

Din lista face parte cu numele de cod „Victor” unul din cei mai populari sociologi bulgari, Iurii Aslanov, consilier al primului ministru Serghei Stanișev. Apar și comentatorii Dmitrii Ivanov, Svetoslav Terziev, Krasimir Țenkov, Pencio Kovacev, Ognian Stefanov și Aksinia Dimitrova.

Lista este incompletă întrucît nu s-a încheiat încă verificarea altor cîteva zeci de reviste și ziare private mai mici.
XS
SM
MD
LG