Linkuri accesibilitate

Dubla cetăţenie - patriotism? oportunism? cosmopolitanism?


Analistii acrediteaza idea ca alegerea cu succes la inceput de decembrie a preşedinţilor R. Moldova şi României va constitui o ocazie deosebită pentru relansarea şi redesenarea relaţiilor bilaterale pe o treaptă calitativ nouă. La acest sfarsit de saptamana vom cauta sa aflam ce vor românii din stanga Prutului de la cei de dincolo şi viceversa? O întrebare care îşi conţine răspunsul chiar si în rata de participare mai ridicată ca oricând a alegătorilor din Republica Moldova la alegerile prezidenţiale de la Bucuresti.

Duminica trecuta in Chişinău dar şi în cele nouă secţii din teritoriu au votat aproape 9 mii de moldoveni care sunt si cetateni ai Romaniei. Dispozitivul electoral n-a putut însă să-i absoarba pe toţi. O parte a electoratului a rămas pe dinafară. Oricum, un lucru este limpede. Doar de dragul paşaportului şi călătoriilor peste hotare nu vii la alegeri. Oamenii spun ca au votat pentru România. Pentru limba şi istorie comună. Pentru Republica Moldova, dar împreună cu România în UE. Pentru dispariţia hotarului de la Prut. Despre felul in care au urmărit desfăşurarea scrutinului din România, despre rezultatul celui de al doilea tur de scrutin care ar putea sau nu influenţa relaţiile moldo-române, Europa Libera a discutat cu mai multe persoane intalnite ocazional.

Vlad Filat
Premierul Vlad Filat e de parere ca rezultatul votului nu este singurul element important in relatia dintre cele doua state. El spune ca si „deschiderea autoritatilor de la Bucuresti si Chisinau este tot un element important. Cat de mult are importanta pentru guvernarea de la Chisinau cine va iesi invingator in turul doi de scrutin presidential din Romania?



Val Butnaru
Mii de cetateni, deţinători de paşapoarte româneşti, s-au îmbulzit în faţa secţiilor de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova pentru a vota viitorul preşedinte al României. Ce i-ar fi determinat pe moldovenii cu cetatnie dubla sa fie atat de activi la acest scrutin, intrebarea i-am adresat-o lui Val Butnaru, dramaturg și romancier, directorul trustului Jurnal de Chisinau.

Asadar, aproape 9 mii de moldoveni au participat la votul pentru preşedintele României. De trei ori mai mult decât la alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Europa Libera l-a intrebat ce parere are despre aceasta participare a moldovenilor cu cetatenie dubla la alegerile prezidentiale din Romania pe deputatul communist Iurie Stoicov.

Vladimir Besleaga
Despre alegerile prezidentiale discutam in studioul Europei Libere de la Chisinau cu scriitorul Vladimir Besleaga, deputat in primul Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG