Linkuri accesibilitate

23.11.99 - București: România și petrolul caspic


Consilierul prezidențial Dan Căpâțână despre proiectele Baku-Ceyhan și Constanța-Trieste.

23 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: R. Călin Cristea; reporter Sabina Fati).

România și petrolul caspic.

A ieşit sau nu România de pe traseul petrolului Caspic după ce la Istanbul s-a semnat acordul privind construirea conductei Baku-Ceyhan?

Consilierul prezidenţial Dan Căpătână este convins că acest acord nu scoate din „cărţi” conducta Constanţa – Trieste. În opinia consilierului, cele două proiecte sunt complementare pentru că: „atât sursele de petrol cât şi pieţele de desfacere pentru cele două conducte sunt diferite. Apoi, calitatea ţiţeiului din cele două surse este diferită, ţiţeiul din Kazahstan nu va putea fi transportat pe ruta Baku-Ceyhan. Cele două proiecte au şi o importanţă geostrategică diferită: proiectul Baku-Ceyhan are ca scop diversificarea surselor de aprovizionare în estul Mediteranei şi reprezintă o alternativă la sursele din zona Golfului. Constanţa-Trieste, mai ales în contextul tensiunilor din Balcani, poate fi gândită ca un element de stabilizare a procesului de pace din această zonă.”

Experţii români mai atrag atenţia şi asupra faptului că proiectul Constanţa-Trieste nu trece prin regiuni tensionate. Este sigur. România mai are avantajul unui port de mare capacitate, cu posibilităţi de stocare a ţiţeiului şi o reţea deasă de oleoducte prin toată ţara.
XS
SM
MD
LG