Linkuri accesibilitate

Herman Van Rompuy - candidat la președinția UE


Primul minbistru al Belgiei, Herman Van Rompuy și comisarul UE pentru comerț, Catherine Ashton aseară, în fața presei
Primul minbistru al Belgiei, Herman Van Rompuy și comisarul UE pentru comerț, Catherine Ashton aseară, în fața presei

Herman Van Rompuy și Catherine Ashton, nominalizați pentru primele funcții ale Uniunii Europene reformată prin Tratatul de la Lisabona.

Un belgian modest fara anvergura politica de leader al Uniunii ar spune unii, un om al consensului ar spune altii: acesta este Herman Van Rompuy primul presedinte al Uniunii Europene.

Alegerea politicianului de centru dreapta a fost mai rapida decat lasa sa se inteleaga presedintia suedeza a Uniunii Europene, fapt ce a alimentat speculatiile ca, de fapt, cartile au fost facute de Franta si Germania dinainte.

Asadar, daca numele presedintelui nu a surprins, alegerea baronesei britanice Catherine Ashton ca viitor sef al diplomatiei europene este totusi o solutie vehiculata doar de cateva ore la Bruxelles. Fost comisar pentru comert, Ashton nu are nici un fel de pregatire sau experienta care sa o califice pentru acest post in afara faptului ca este de stanga si conform intelegerii dintre populari si socialisti, acestora din urma le revenea pozitia de inalt reprezentant pentru afaceri externe si, ca este femeie, criteriul egalitatii intre sexe fiind astfel indeplinit.

Imediat dupa anuntul nominalizarii, Herman Van Rompuy a declarat ca isi doreste ca pe mandatul sau, Europa sa devina mai unita si mai mare. Analistii nu uita insa ca doar cu putin timp in urma el spunea ca „Turcia nu va face niciodata parte din UE“.

Van Rompuy a fost premier al Belgiei mai putin de un an. Suficient insa pentru pune capat unei crize politice acute din tara sa. Este economist iar presa europeana noteaza cel putin doua ciudatenii din biografia sa: scrie haiku (versete japoneze) si isi face vacantele cu rulota.

Acum ca apele s-au linistit cu privire la primele doua pozitii cheie din Uniunea Europeana, mai ramane ca portugezul Jose Manuel Barroso sa isi prezinte, cel mai probabil saptamana viitoare, al doilea cabinet, si astfel Uniunea Europeana sa intre intr-o noua etapa o data cu intrarea in vigoare, la 1 decembrie, a Tratatului de la Lisabona.
XS
SM
MD
LG