Linkuri accesibilitate

Sandro Botticelli un pictor renascentist din vremea lui Ștefan cel Mare


Botticelli, Bunavestire expusă la expoziția de la Frankfurt 2009
Botticelli, Bunavestire expusă la expoziția de la Frankfurt 2009

La expoziția Botticelli: Portret - Mit - Evlavie de la Frankfurt (13 Noi. 2009 - 28 Feb. 2010).

Eveniment cultural al anului în Europa, la Muzeul Städel, principala galerie de artă universală a orașului Frankfurt pe Main, s-a deschis astăzi o mare expoziție, consacrată pictorului renascentist Sandro Botticelli și intitulată Botticelli: Portret – Mit – Evlavie. Victor Eskenasy s-a aflat printre ziariștii invitați joi la pre-vizionarea pentru presă a expoziției și relatează:

Bănuiesc că puțini sînt cei care fac o legătură între celebrul și popularul pictor italian Sandro Botticelli și voievodul Ștefan cel Mare. Un gen de legătură utilă, totuși, pentru cineva care dorește să situeze Moldova, societatea și cultura ei în Europa unui veac, în cazul de față secolul al XV-lea. Fiindcă se poate spune că Sandro Botticelli, născut la mijlocul deceniului al 4-lea al veacului său și mort la 1510, a fost perfect contemporan cu voievodul român; ba chiar, cumva destinele li s-au întîlnit în persoana papei Sixt al IV-lea, un mare susținător al culturii, la care veneau în 1476 mesagerii sfetnici ai voievodului Moldovei și care în aceiași perioadă îl aducea la Roma pe Botticelli pentru a contribui la pictarea Capelei Sixtine.

Acestea fiind zise, expoziția deschisă la Muzeul Städel din Frankfurt pe Main, pe timp de trei luni, cu titlul Botticelli: Portret - Mit – Evlavie, își merită deplin epitetul cu care a fost descrisă ieri presei de directorul muzeului și de curatorul ei, anume „senzațional”. Expoziția reunește 80 de pînze, frescă și desene, majoritatea aparținînd lui Botticelli, iar cîteva unor mari pictori – ca Filippo Lippi și Verrocchio – din atelierul în care s-a format și a lucrat, și din cercul artiștilor de la curtea lui Lorenzo de Medici. Picturile provin, o parte însemnată de la Florența (Galeriile Uffizi și Palazzo Pitti), din marile muzeele ale lumii, National Gallery de la Londra și din Edinburgh, muzeele din Washington, Houston și Detroit, cele de la Barcelona, Paris, Dresda, Viena, Amsterdam etc. iar, nu pe ultimul loc, din colecții private, după spusele curatorului expoziției, lucrări pentru prima dată expuse în public.

O realizare de care oamenii de cultură germani sînt mai mult decît mîndri, cu atît mai mult cu cît o expoziție de asemenea dimensiuni și varietate nu ar fi fost posibilă în această epocă de criză financiară, fără aportul orașului Frankfurt și al Fundației Băncii de comerț. Curatorul expoziției, dr. Andreas Schumacher ne declara ieri, după conferința de presă: „Este prima expoziție Botticelli în lumea germanofonă și e cu atît mai importantă cu cît cercetarea istorică germană a jucat un rol important în cunoașterea pictorului, iar interesul germanilor pentru Botticelli a fost întotdeuna extrem de mare”.

Pregătirea expoziției a început în urmă cu trei ani și a impus o muncă și negocieri intense. Dr. Andreas Schumacher ne spunea pe această temă: „a fost extrem de dificil, au fost lungi negocieri pe plan internațional cu colegii pentru a obține atît de multe tablouri cu împrumut pentru o asemenea expoziție. Am avut o foarte bună colaborare cu superintendența muzeelor din Florența și a fost foarte important să avem cinci împrumuturi de talie din Galeria Palatina, o mare frescă și un tablou de la Galeriile Uffizi și desene de la Accademia florentină”.

Intre aceste adevărate minuni ale artei renascentiste, vizitatorul poate vedea o splendidă frescă a Buneivestiri, o scenă alegorică remarcabilă ca Minerva și Centaurul, mai multe portrete între care se detașează cel al lui Giulliano de Medici și al amantei sale, idealul de frumusețe în epocă, Simonetta Vespucci, o majestuoasă Venus din colecțiile de la Berlin și, reunite pentru prima dată, aduse de la Londra, New York și Dresda, patru panouri cu Viața și miracolele Sf. Zenobius, cel de-al doilea patron al Florenței. O expoziție într-adevăr „senzațională” și din ale cărei tezaure vă oferim cîteva imagini în galeria foto alăturată, oferite prin bunăvoința serviciului de presă al Muzeului Städel din Frankfurt.
XS
SM
MD
LG