Linkuri accesibilitate

"Personal, consider că trebuie să evităm alegerile anticipate"


Victor Stepaniuc
Victor Stepaniuc

Victor Stepaniuc: "Noi am lăsat portiţa deschisă pentru a purta unele tratative"


Valentina Ursu: Domnule Stepaniuc este adevarat ca fractiunea parlamentara comunista este deschisa pentru dialog si compromis?

Victor Stepaniuc
: Trebuie de cautat acest compromis pentru a identifica cai de depasire a situatiei create.

Valentina Ursu: Si sunt sanse pentru deblocarea tensiunilor dintre putere si opozitie?

Victor Stepaniuc: Deblocarea situatiei presupune dialog. Dialogul se prezuma. In general, nu trebuie de pierdut timp. Cu atat mai mult nu trebuie implicata societatea in scandal, mai ales in actualele conditii social-economice. Puterea si opozitia trebuie sa discute despre limitele guvernarii. Pentru ca AIE nu poate sa talmaceasca pe larg Constitutia si numai in interesul personal al coalitiei. Pentru ca in ultimele doua luni ei anume asta au si demonstrat.

Valentina Ursu: Si atunci sa va intreb ce si-ar dori opozitia comunista?

Victor Stepaniuc
: Opozitia vrea sa fie respectata. Si desigur, acele realizari social-economice din trecut sa nu fie negate. Ele pot fi imbunatatite, modificate dar in niciun caz negate. Dar in acest moment acest statu-quo, aceasta intelegere intre opozitie si guvernare continua si de fapt, noi toti, inca nu am depasit etapa de campanie electorala. Noi continuam ca si in electorala sa ne atacam reciproc.

Valentina Ursu: PCRM ce isi doreste mai mult, anticipate sau alegerea sefului statului?

Victor Stepaniuc: Exista hotararea partidului, adoptata la plenara PCRM. Atunci am vorbit foarte clar ca nu-l votam pe domnul Lupu, asta a fost pentru primul tur din 10 noiembrie. Pentru urmatoarea etapa care se epuizeaza la 10 decembrie, noi am lasat portita deschisa pentru a purta unele tratative. Si eu incerc sa insist ca nu se exclude de fapt, ca fractiunea noastra sa voteze pentru aceasta candidatura, in general sa alegem presedintele. Fiindca eu personal consider ca noi trebuie sa evitam alegerile parlamentare anticipate pentru ca aceasta atmosfera este daunatoare pentru societate, pentru economia statului, pentru imaginea clasei politice, pentru imaginea tarii noastre. De fapt, tara noastra si asa nu este prea respectata dupa evenimentele din 6-7 aprilie atat in interior cat si in exterior. Dar in cazul unor conflicte politice permanente asa cum dureaza de vreo doua luni, aceasta imagine va fi si mai mult afectata.

Valentina Ursu: Dar care dintre variante ar fi mai acceptabila pentru parlamentarii comunisti - sa voteze pentru alegerea presedintelui fractiunea in corpore , toti cei 48 de deputati sau cei opt, si poate eventual inca citiva?

Victor Stepaniuc: Va fi bine asa cum vom decide in asa fel incat problema sa fie solutionata. Nu are nicio importanta. Sunt convins ca alegatorii nostri ne vor intelege si intr-o varianta si in alta. Caci in cele din urma n-am cautat sa solutionam interesele si problemele unor persoane aparte dar am cautat sa mergem fiind ghidati de ideea interesului national.

Valentina Ursu: In ultimul timp tot mai multi deputati, cei drept liberal-democrati, se declara în favoarea unei eventuale condamnări a comunismului. Ce reactia ar avea fractiunea PCRM?

Victor Stepaniuc: O reactie negativa. Nu exsista azi suficiente motive pentru a condamna comunismul. Cred ca nu numai partidul nostru dar si alte forte politice din societate, inclusiv se vor gasi forte intelectuale care vor protesta impotriva unei asemenea decizii. Nu se poate de condamnat o ideologie.

Valentina Ursu: Va ganditi cumva sa schimbati denumirea partidului?

Victor Stepaniuc: Nu poate fi exclus. Personal, pentru mine nu are mare importanta. Eu cred in aceasta doctrina. Poate nu tot timpul putem sprijini metodele care s-au aplicat, pentru ca toti avem pacate. Viata-i schimbatoare. Dar decizia va depinde de opiniile care vor exista in partid.
XS
SM
MD
LG