Linkuri accesibilitate

Virusul A H1N1 - reacţii rezervate sau isterice


La Khabarovsk, autorităţile au impus un „regim al măştii" pentru angajaţii din transportul public şi alimentaţie.

Virusul gripei pandemice continuă să se răspândească în zona Balcanilor şi a fostei Uniuni Sovietice, provocînd în unele ţări reacţii bizare, cu tentă politică. Deşi ţara lui este vecină cu Ucraina, preşedintele din Belarus Alexandr Lukaşenca este un fel de „gripo-sceptic”. Vorbind la 5 noiembrie la Kiev, în compania preşedintelui ucrainian Victor Iuşcenco, Lukaşenca a spus că panica este întreţinută artificial. Lukaşenco a spus că de vină pentru isteria din jurul gripei pandemice sunt cercurile „super-corupte”, de „gangsteri” din industria farmaceutică. Liderul din Belarus a mai spus că de data asta companiile farmaceutice s-au hotărât să guiţe ca purceluşii, aluzie la termenul de „gripă porcină” folosit în unele ţări. În Belarus au fost confirmate 129 de cazuri de gripă pandemică, iar câteva decese au fost puse pe seama pneumoniei.

În Ucraina, premierul Iulia Timoşenco a spus că situaţia se stabilizează, dar unii se tem că gripa pandemică ar putea face şi victime din rândul "rudelor noastre cele mai apropiate". La grădina zoologică din Kharkiv, maimuţele au fost izolate de vizitatori, de teamă să nu se molipsească de gripa pandemică. Ele primesc de asemenea hrană specială, cu mai multe vitamine, ca să-şi fortifice sistemul imunitar.

În extremul Orient al Rusiei, la Khabarovsk, autorităţile au impus un aşa-numit „regim al măştii”, pe care sunt obligaţi să le poarte angajaţii din transporturi şi alimentaţie. Au fost impuse şi amenzi: dacă un muncitor e prins fără mască, va plăti 17 dolari. Şeful lui riscă amendă de 130 de dolari, iar compania – 640 de dolari.

În Cecenia, autorităţile spun că nu s-au înregistrat cazuri de gripă pandemică. La Groznîi, grija principală legată de pandemie e vaccinarea celor care pleacă în pelerinaj musulman la Mecca.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG