Linkuri accesibilitate

Raportul privind oglindirea anului electoral în mass media


Monitorizarea elaborată sub egida CE şi UE confirmă nota deloc favorabilă atribuită posturilor publice de radio şi tv

Interviu cu Dominique THIERRY, directorul companiei de expertiza angajate de Consiliul Europei sa monitorizeze comportamentul presei in campania electorala din vara annului 2009, in baza citorva dintre posturile de televiziune side radio cu cea mai mare acoperire a teritoriului Republicii Moldova (TV Moldova 1, NIT, N4, PRO TV, TV7, Radio Moldova, Vocea Basarabiei) .

Dominique Thierry
La parerea lui Dominique THIERRY atmosfera din campanie, judecind dupa buletinele de stiri si dezbaterile de la posturi de radio si de televiziune monitorizate, a fost una extrem de incrincenata si chiar incendiara. Doua sint elementele care sar in ochi atunci cind se face o analiza retrospectiva, costata expertul. Primul – neacceptarea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, ajunsa intr-o faza extrem de violenta in ziua de 7 aprilie. Dupa care justitia, in loc sa fi ramas impartiala, a luat vadit partea guvernarii.

Al doilea element ar fi presiunile pe care le-au avut de suportat jurnalistii, spune Dominique THIERRY, precizind ca nu doar cei de la institutiile monitorizate le-au suportat. La parerea lui, jurnalistii s-au simtit strinsi la colt. A fost extrem de greu pentru jurnalisti sa ramina liberi si sa aleaga stirile cele mai relevante. Greu dar posibil, precizeaza expertul subliniind ca unele institutii de presa si-au onorat aceasta sarcina.

L-am intrebat pe Dominique Thierry ce are de facut societatea moldoveneasca pentru a recupera lacunele indicate in raportul Consiliului Europei si Comisiei Europene. El a repetat lucruri stiute: Legile moldovenesti sunt suficient de permisive pentru munca oamenilor din presa, doar e nevoie de perseverenta, multa perseverenta, pentru a le pune in aplicare.

Raportul de monitorizare elaborat sub egida Consiliului Europei si Uniunii Europene confirma nota deloc favorabila ce a fost atribuita institutiei publice de televiziune si radio si de alte echipe de monitorizare din interior si din exterior. Autorii raportului considera ca cea mai mare parte a presei a ratat ocazia scrutinului parlamentar repetat pentru a prezenta publicului informatii relevante despre concurenti si de cele mai dese ori s-a lasat momita de evenimente de presa inventate si schimburi sterile de acuzatii. Echipa de raportori a descoperit, inclusiv in faza de prezentare a raportului, ca in mediile politice de la Chisinau continua tentativele neindeminatice de a justifica propaganda ce a luat alteori locul jurnalismului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG