Linkuri accesibilitate

10.11.99 - Chișinău: Negocierile de formare a unui nou guvern


Iurie Roșca, aliat cu comuniștii
Iurie Roșca, aliat cu comuniștii

Iurie Roșca și Vladimir Voronin se pun de acord asupra principiilor care să stea la baza activității cabinetului.

10 noiembrie 1999

Negocieri pentru un nou guvern.

Dan Ionescu : Negocierile pentru formarea unui nou cabinet au început practic, după demiterea celui condus de Ion Sturza. Graba este uşor explicabilă. Pînă la sfîrşitul anului au rămas mai puţin de 2 luni, iar probleme care îşi aşteaptă rezolvarea în acest interval scurt de timp sunt multe şi dintre cele mai serioase. Dacă nu ar fi sa amintim decit adoptarea bugetului pe anul următor care este una din principalele conditii puse de organizatiile financiare internaţionale pentru normalizarea relatiilor cu Republica Moldova. Pe larg, despre negocieri, de la Radu Benea:

Liderii grupurilor parlamentare care vor forma noul guvern au declarat astazi, ca la consultările purtate cu şeful statului nu s-a convenit definitiv asupra unei candidaturi pentru primul ministru. Din acest motiv, ei au refuzat să nominalizeze persoanele propuse pentru această funcţie. Insă ceea ce preşedintele FPCD Iurie Roşca şi liderul comunistilor Vladimir Voronin au apreciat drept foarte important este că părţile au convenit, de comun acord, asupra principiilor care trebuie să stea la baza activităţii noului cabinet de ministri. Este vorba de o atenţie sporită pentru problemele sociale şi economice şi, în al doilea rînd, de combaterea crimei organizate, corupţiei, protecţionismului şi a traficului de influenţă în interiorul viitorului guvern.

Părţile au exprimat o pozitie unitară în ceea ce priveşte opţiunea pro europeană a Republicii Moldova, continuitate in politica externă şi în primul rînd cu organismele financiare internaţionale. Si preşedintele Lucinschi şi liderii celor doua grupuri parlamentare susţin că guvernul poate fi format în mai puţin de 10 zile. Din declaratiile lor, reiese că noul cabinet nu va avea o impărţire strictă pe criterii politice ca în guvernele precedente ci, vor intra persoane atăt cu apartenţă politică cît şi agreate de comun acord.

Legat de consultările purtate pentru formarea guvernului, liderul creştin democrat Iurie Roşca a declarat: „Cei cărora le revine formarea viitorului cabinet de ministri îşi asumă un risc politic foarte mare, lucru pe care îl conştientizează toate componentele care participă la acest proces, bineînţeles avînd în faţă o noua opozitie, foarte bine organizată, un aparat propagandistic puternic, cu un ascendent de imagine nemaipomenit, pentru că asta s-a reuşit de fapt, să se facă: o faţada foarte bine fardată a echipei Sturza, orice greşeală la selectarea viitorilor membri ai cabinetului de ministri, orice abatere de la principiile anunţate public, vor fi sancţionate drastic, de aceea, vom căuta sa aplicăm cu toata rigurozitatea cele mai severe principii de selectare a persoanelor asupra cărora să nu planeze nici un fel de bănuială, suspiciune sau îndoială privind corectitudinea morală a respectivilor oameni. Trebuie sa menţionez deasemenea că, în situaţia actuală, pur si simplu, Republica Moldova nu are o altă alternativă. Trebuia să alegem - ori asistăm pasiv la criminalizarea continuă a structurilor de stat, la îndreptarea Republicii Moldova pe calea ţărilor lumii a treia, or trebuia să rupem acest cerc vicios şi să încercăm depăşirea catastrofei economice şi umanitare în care ne-am pomenit.”

Toate acestea, susţine Roşca, i-a determinat pe creştin democrati sa treacă pe planul doi deosebirile de doctrină politică dintre ei şi comunisti. Cit priveşte viitoarea lor colaborare în parlament date fiind deosebirile respective, accentul va fi pus exclusiv pe soluţionarea practică a problemelor în vederea depăşirii crizei în care se află republica Moldova.

Liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin a declarat că, în prezent, formaţiunea sa lucrează asupra unei noi structuri a guvernului - cu un numar redus de ministere şi de personal. Proiectul ar putea fi inclus în regim de urgenţă pe ordinea de zi a şedinţei in plen de joi a legislativului. Vladimir Voronin: „Pentru Moldova noastră, care nu este aşa de mare, 17 ministere este prea mult şi dorim ca primul lucru pe care sa il facem în zilele apropiate in Parlament să modificăm, să venim cu o iniţiativa legislativă care sa fie discutată în stare de urgenţă, ca sa modificam acea structura. Socotim că normal ar fi undeva, nu mai mult de 12 ministere. În cadrul acestor ministere e foarte de prisos să fie cite 4-5 locțiitori, adica viceministri. Atunci nu lucreaza nici ministru şi nici acesti viceministrii şi nu conduc ca atare ministerul.”

Voronin a mai precizat că formaţiunea sa se pronunţă ferm pentru eliminarea din structura guvernului a postului de ministru de stat sau şef al cancelariei de stat, din motiv că împuternicirile pe care le deţine acesta, au permis fostelor guverne să ascunda mai multe din ilegalităţile comise, dupa părearea lui Voronin. In locul acestei structuri va fi instituita alta, cu mai puţine împuterniciri. Voronin sprijina şi trecerea organelor procuraturii în subordinea ministerului justiţiei. Grupul parlamentar al comunistilor lucrează şi asupra propunerilor la noul program de guvernare. Este vorba despre unele elemente ale programului anti-criză din campania electorală şi principiile convenite deja cu şeful statului. De asemenea, a spus Voronin, noul program va prelua cele mai importante principii din programele Ciubuc 2 şi Sturza.

Din Chişinău, Radu Benea, REL.

Dan Ionescu: la Bucureşti, Ministerul afacerilor externe s-a arătat preocupat de evoluţiile politice din ultimele zile din Republica Moldova. Purtătorul de cuvint al ministerului, Bogdan Bucur a adăugat că Romania îşi reafirmă încrederea că menţinerea cursului reformelor democratice este "cheia stabilităţii interne a Republicii Moldova". El şi-a exprimat speranţa în găsirea unor soluţii politice într-un timp cît mai scurt cu putinţă. Criza de guvern de la Chişinău s-a bucurat şi de atenţia mediilor de informare străine. Marile agentii de presa occidentale au furnizat detalii asupra crizei şi a perspectivelor de soluţionare a acesteia. La Bucuresti principalele ziare au comentat căderea guvernului Sturza în sensul plecării de la putere a unei echipe de reformatori, iar la Moscova, Nezavisimaya gazeta, Sevodnya şi Trud şi-au informat cititorii despre evenimentele de la Chişinău.
XS
SM
MD
LG