Linkuri accesibilitate

Putin: Dacă Kievul nu poate să-şi achite datoriile, să-l ajute UE"


Premierul rus Vladimir Putin
Premierul rus Vladimir Putin

Tentativă de compromitere a Ucrainei în Occident

Apropierea iernii si temperaturile scazute readuc in atentie problemele energetice intre Rusia si Ucraina. Corespondentul nostru Gregory Feifer spune ca de-acum „ modelul” e binecunoscut: Moscova ameninta ca, daca Ucraina nu-i plateste pentru gaze, opreste furnizarea si milioane de europeni ar putea sa aiba de suferit. Anul acesta, premierul Putin a venit cu o propunere de care ar profita toata lumea: Uniunea Europeana sa dea Ucrainei cel putin un miliard de dolari ca sa-si plateasca datoriile. „De ce-or fi asa de zgîrciti ? Au bani... sa-i facem sa-si deschida baierele pungii”, a declarat premierul de la Moscova.

O patrime din gazele naturale ale Europei vin din Rusia si majoritatea lor trec prin conductele din Ucraina. Rusia spune acum ca Ucraina trebuie sa plateasca pina simbata, 7 noiembrie, o jumatate de miliard de dolari pentru gazele de luna trecuta livrate de Gazprom. Pina acum Kievul si-a platit datoriile, chiar daca platile au fost facute in ultimul moment si Banca Centrala a apelat la tiparirea de bancnote. Cind insa presedintele Yuschenko a cautat sa puna capat acestei practici, premierul de la Moscova a sarit ca ars: „Yuschenko obstructioneaza cooperarea normala intre guvern si Banca centrala a Ucrainei , care are controlul asupra rezervelor de aur si de valuta forte si blocheaza transferul de fonduri”.

Si ca sa toarne gaz peste foc in tensionata viata politica de la Kiev, Putin a spus ca stie despre intentiile presedintelui Yuschenko de la premierul Timoshenko, rivala presedintelui in alegerile din 17 ianuarie.

Majoritatea analistilor politici spun ca pina la urma Kievul va plati, ca si pina acum. Printre ei si Volodimir Fesenko, de la Centrul pentru studii politice Penta din Kiev. El spune insa ca criticile aduse de Putin presedintelui Yuschenko n-ar fi o dovada ca Rusia ar cauta sa se amestece in viitoarele alegeri prezidentiale, ci ca premierul de la Moscova ar vrea, de fapt, sa compromita imaginea Ucrainei in Occident: „Daca Ucraina se dovedeste a fi veriga slaba în transportul gazelor, Putin ar vrea ca Occidentul sa sprijine rutele alternative energetice”.

Pragmatic, asta ar însemna ca Moscova sa nu mai plateasca Ucrainei pentru folosirea conductelor ucrainiene si astfel Moscova sa isi suplimenteze veniturile.

Pe de alta parte, spune Vladimir Pribilovsky de la centrul de cercetari Panorama de la Moscova, Kremlinul nu s-a decis inca pe cine sa sustina in alegerile prezidentiale din iarna – pe Yulia Timoshenko sau pe vechiul preferat, Victor Yanukovici, presedintele Partidului Regiunilor: „Cu siguranta Kremlinul vrea sa influenteze situatia in Ucraina, dar nu a stabilit exact ce-ar vrea de la Kiev”.

Pina la 17 ianurie, mai este timp si iarna abia incepe..
XS
SM
MD
LG