Linkuri accesibilitate

Problemele moldo-ucrainene sondate în cadrul întrevederii Leancă - Bogatyreva


Iurie Leancă şi Raisa Bogatyreva
Iurie Leancă şi Raisa Bogatyreva

Relaţiile dintre Chişinău şi Kiev s-au răcit în 2006, odată cu reorientarea de către PCRM a politicii externe spre Moscova

În funcţie de cum va evolua dialogul politic dintre Moldova şi Ucraina, Kievul va decide dacă scoate Republica Moldova, definitiv, de pe lista ţărilor aşa-zise cu risc “migrationist”. Declaraţia a fost făcută de ministrul de externe Iurie Leancă în urma discuţiei cu Raisa Bogatyreva, secretara Consiliului Superior de Securitate si Aparare al Ucrainei. În principiu, cetăţenii celor 7 ţări cu aşa-zis risc migraţionist, trebuie să dovedească la graniţă că sunt in posesia unei sume importante de valută, pentru a intrea in Ucraina. Pentru moment, prevederea este numai suspendată în cazul ceţătenilor moldoveni.

Delimitarea frontierei moldo-ucrainene, rezolvarea problemelor de proprietate şi semnarea acordului de colaborare pentru asigurarea drepturilor minorităţilor - sunt subiecte prioritare pe agenda de discuţii intre Chişinău şi Kiev, a declarat Secretara Consiliului Suprem de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Raisa Bogatyreva. O altă chestiune ce-şi aşteaptă rezolvarea este cea a regimului de circulaţie pentru cetăţenii moldoveni, care potrivit unei decizii a guvernului de la Kiev, ar urma să aibă asupra lor 1100 de Euro pentru a intra în Ucraina.

Raisa Bogatyreva: “Ca răspuns la solicitarea părţii moldoveneşti am acceptat pe moment să sistăm acea decizie a guvernului ucrainean. Când ne vom convinge că partea moldavă va demonstra bunăvoinţă pentru a soluţiona şi problemele pe care le înaintează Kievul, atunci vom revedea această poziţie, poate chiar vom anula acea restricţie”

Ministrul de Externe Iurie Leancă a dat asigurări că vor fi găsite soluţii clare pentru restabilirea dialogului, care potrivit lui, a stagnat începând cu anul 2006: „Este adevărat că s-a acumulat o anumită energetică negativă. Trebuie să identificăm soluţii, dar care nu ar prejudicia nici interesul Chişinăului, nici interesul Kievului. În momentul în care vom fi capabili să conturăm această mişcare înainte să demonstrăm că suntem interesaţi în acest dialog, dar şi în identificarea unor soluţii rapide pentru problemele care s-au acumulat şi sunt sigur că problema în cauză va fi rezolvată”.

Victor Chirilă
Relaţiile dintre Ucraina şi Republica Moldova s-au răcit în 2006, odată cu reorientarea politicii externe a Chişinăului spre Moscova, spune directorul interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă: „O orientare spre reîncălzirea relaţiilor cu Moscova. Acest lucru a încemnat că Chişinăul a dat la o parte proiectul Iuşcenko de soluţionare a problemei transnistrene şi a început dialog direct cu Moscova ignorând Kievul. Plus la aceasta, Chişinăul a început exact în aceeaşi perioadă să se distanţeze treptat de GUAM, organizaţie regională unde Ucrainei îi revine de fapt funcţia de lider. Lucrul acesta iarăşi nu putea să treacă neobservat la Kiev”.

În ceea ce a ce priveşte proprietăţile Republicii Moldova de pe teritoriul Ucrainei conform unui acord bilateral din 29 mai 2006, Ucraina a recunoscut dreptul de proprietate al Moldovei asupra unui număr de 47 de obiective, din totalul de 108, iar Moldova - dreptul de proprietate al Ucrainei asupra a doua obiective de pe teritoriul moldovenesc, din totalul de trei.

Pentru rezolvarea acestor probleme, expertul Victor Chirilă îndeamnă autorităţile de la Chişinău să se grăbească încet, precizând că cedările trebuie să vină din ambele părţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG