Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Colecții private și jaf arheologic în Bulgaria


Curtea Constituțională de la Sofia anulează a prevedere a legii patrimoniului, stimulînd astfel activitatea ilegală a căutătorilor de comori.

Curtea Constituţională din Bulgaria a interzis colecţiile private de artefacte istorice. Decizia a provocat nemulţimiri printre colecţionari. Are detalii colegul nostru de la Sofia, Petio Petkov.

Curtea constituțională a Bulgariei a legiferat, printr-o decizie controversată, colecțiile private de obiecte istorice acumulate in perioada tranziției. Cu 7 voturi „pentru” și 5 „împotrivă” judecătorii au anulat prevederea din noua Lege a patrimoniului istoric care îi obliga pe proprietari să dovedească cu documente proveniența obiectelor istorice respective.

Valoarea celei mai mari colecții private de acest gen – cea a lui Vasil Bojkov – considerat a fi regele jocurilor de noroc, depășește 200 de milioane de euro. În mai puțin de 10 ani cel mai bogat om de afaceri din Bulgaria a adunat căteva zeci de statui romane de marmură, artefacte de aur din perioada elena și cea tracă, monede și multe altele. El recunoaște că a cumpărat cea mai mare parte din obiectele prețioase din persoane care la rîndul lor le-au obținut din căutători de comori. Legea însă interzice prospecțiunile private. Statul este proprietarul legitim a artefactelor istorice ce se află în pămînt. Vînzarea unor astfel de obiecte reprezintă o crimă și se pedepsește cu ani grei de închisoare. Trecînd prin două-trei mîini însă aceste comori vor deveni proprietate legitimă a colecționarilor.

Înăinte de a fi anunțată decizia Curții constituționale, Vasil Bojkov a avertizat că își va putea distruge obiectele antice în piața parlamentului din Sofia. Bojkov afirmă că și-a cumpărat artefactele în străinătate însă nu a prezentat în mod public documente.

În ultimii 10 ani niciun procuror din Bulgaria nu a pus problema provenienței ilicite a colecțiilor private de piese istorice. În același timp poliția a organizat zeci de acțiuni împotriva colecționarilor mărunți de monede antice.

Guvernul condus de liderul foștilor comuniști Serghei Stanișeev a organizat acum un an o expoziție a colecției lui Bojkov la sediul Uniunii europene, editănd și un catalog. În aceste condiții decizia Curții constituționale nu reprezintă o surpriză.

Arheologii bulgari au avertizat că aceasta decizie reprezintă un puternic stimulent pentru căutătorii de comori.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG