Linkuri accesibilitate

Soarta președintelui afgan Hamid Karzai în cumpănă


Comisia internațională care a supravegheat alegerile prezidențiale susține că liderul afgan ar fi obținut sub 50% din voturi, fiind necesar un al doilea tur de scrutin.

În Afganistan se apropie de punctul culminant o dramă electorală de al cărei rezultat depinde nu doar cine va conduce ţara, ci şi câte mii de militari occidentali vor merge, sau nu vor merge, s-o apere de militanţii Talibani. Detalii are Mircea Ţicudean.

Preşedintele în exerciţiu din Afganistan Hamid Karzai ar urma să reacţioneze astăzi la anunţul-şoc făcut ieri la Kabul de o comisie internaţională care a supravegheat alegerile prezidenţiale. După săptămâni întregi în care realegerea lui Karzai părea sigură, comisia sprijinită de ONU a spus ieri că preşedintele în exerciţiu are mai puţin de 50 la sută din voturi, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de al doilea tur de scrutin. Constatarea comisiei internaţionale mai trebuie însă confirmată de comisia electorală centrală de la Kabul.

La Washington, unde alegerile afgane sunt urmărite cu mare atenţie, secretarul de stat american Hillary Clinton a spus că Hamid Karzai îşi va face cunoscută reacţia astăzi. Doamna Clinton nu a spus însă dacă el va accepta sau nu rezultatele noi, care vin după renumărarea voturilor.
Hillary Clinton s-a declarat însă tot ieri „încurajată” de direcţia pe care merge procesul electoral din Afganistan – un posibil semnal că speră într-o reacţie calmă a lui Karzai.

Agenţiile de presă spun că el va trebui să accepte al doilea tur de scrutin dacă vrea să aibă legimitimitate în ochii comunităţii internaţionale, care poartă de mulţi ani un război greu şi costisitor cu militanţii Talibani. Pe fondul acuzaţiilor de fraudă electorală în Afganistan, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a spus săptămâna trecută că va aştepta stabilizarea situaţiei politice de la Kabul înainte de a decide dacă să trimită sau nu în Afganistan trupe americane suplimentare, de ordinul miilor sau zecilor de mii.

Un îndemn la respectarea legii a făcut aseară Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că este „incredibil” de important ca lumea să aibă încredere în liderii afgani şi ca aceştia să parcurgă un proces electoral „legitim”.

Până la renumărarea voturilor, Karzai conducea cu 54% din voturi în faţa principalului rival, fostul ministru de externe Abdullah Abdullah, care avea cam 28% din voturi. După renumărare, al doilea clasat are aproape 32 la sută din voturi. Într-un interviu acordat Radioului Public Naţional din Statele Unite, el a spus că un eventual al doilea tur de scrutin „nu va fi perfect”, dar va corecta „fraudele” produse la primele alegeri, ţinute în vară.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG