Linkuri accesibilitate

Stînga bulgară în derivă - la cîrma partidului rămîne Serghei Stanişev


Sergei Stanişev (stînga)
Sergei Stanişev (stînga)

Congresul foştilor comunişti bulgari decide menţinerea cursului din ultimii patru ani

Foștii comuniști bulgari au făcut încă un pas spre autolichidarea partidului. La cel de al 47-lea congres, care s-a încheiat tărziu aseară, ex-premierul Serghei Stanișev a fost reales cu o majoritate de aproape 70 de procente în postul de președinte. Continuarea cursului din ultimii 4 ani în care Stanișev a adus țara într-o gravă criză economică, va reduce considerabil șansele stăngii de a reveni la putere.

În raportul prezentat în fața delegaților, Stanișev a aruncat vina pentru problemele partidului asupră opoziției interne. El a evitat să vorbească despre corupția și incompetența la vărfurile puterii însă a cerut membrilor de rând să apere cadrele de conducere supuse unor persecuții nedrepte și ilegale din partea noilor guvernanți. În cel mai bun stil comunist, nu întâmplător tatăl său a fost secretar al CC al PCB, ex-premierul a recunoscut unele greșeli, printre care la primul loc – menținerea în postul de ministru de interne al lui Rumen Petkov – vicepreședinte al partidului și unul din liderii opoziției interne. Stanișev a amintit și despre scandalurile de corupție în care a fost implicat Rumen Ovciarov – președintele organizației sofiote al partidului care în ajunul congresului i-a cerut să demisioneze.

Victoria lui Stanișev nu a reprezentat o surpriză dat fiind faptul că oamenii lui în teritoriu au controlat alegerea delegaților la congres. El și-a contraatacat oponenții propunând într-un mod surprinzător alegerea unui nou președinte după ce timp de trei luni a respins aceasta posibilitate. Opoziția internă a fost nepregătită și dezbinată. Cei trei candidați ai săi au obținut împreună cu 150 de voturi mai puțin decât ex-premierul.

Stanișev a acuzat serviciile secrete pentru suspiciunile și neîncrederea care domnește acum în conducerea partidului. După el o parte din scandalurile din ultimele luni ale guvernării sale au fost create din umbră de aceste servicii.
XS
SM
MD
LG