Linkuri accesibilitate

Dolarul american victimă a unui deficit bugetar fără precedent


Deficitul bugetar american, pentru anul fiscal incheiat la 30 septembrie, se ridica la 1,4 bilioane de dolari.

Efectul nedorit al masurilor luat de administratia Obama, vizind redresarea economiei este scaderea marcata a cursului de schimb al dolarului american. Cum se explica faptul ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In conditiile in care teama de o prabusire economica s-a risipit, dolarul cade victima deficitului bugetar fara precedent, ratelor extrem de reduse ale dobinzilor—apropiate de zero—si cresterii economice lente. Dolarul a scazut cu circa 10% fata de monedele a sase parteneri comerciali principali ai Statelor Unite, in opt luni si jumatate de cind Timothy Geithner se afla la cirma Ministerului de Finante.

Este scaderea cea mai abrupta la inceput de mandat prezidential de pe vremea lui Ronald Reagan, cind ministrul de finante de atunci, James Baker a convins lideri internationali sa stimuleze cursurile marcii germane si yenului nipon. Pe durata crizei recente dolarul s-a mentinut paradoxal puternic pentru ca investitorii l-au considerat un plasament sigur, dar acum, cind furtuna a trecut, situatia e alta. Investitorii isi pun bani in burse din tari in curs de dezvoltare, monede sau aur. Valoarea aurului a crescut anul acesta cu 19%. Cresteri importante de pret s-au produs la cupru, petrol si aluminiu.

Birouri specializate au anuntat ca deficitul bugetar american, pentru anul fiscal incheiat la 30 septembrie, se ridica la 1,4 bilioane de dolari, adica mai mult decit Produsul National Brut al Indiei. Si pentru ca aceasta tendinta se poate accentua, administratia Obama si Congresul vorbesc despre intarirea disciplinei fiscale. Autoritatile financiare americane sustin public ca doresc un dolar puternic. Observatorii arata ca aceste declaratii nu se vor materializa decit daca statul american decide sa intervina sau atunci cind pietele au motive sa creada ca masurile de stimulare a economiei se opresc. Statele Unite nu au mai achizitionat dolari pentru a sprijini cursul monedei nationale din 1995 incoace.

Analisti economici sustin ca aceste fenomene indica o deplasare catre un rol mai proeminent pe pietele internationale al tarilor in curs dezvoltare, cu rate inalte de crestere economica, cum este cazul Chinei. Cresterile de la bursa americana sint inferioare celor de pe pietele financiare din alte tari. In plus, somajul, de 9.8 este cel mai ridicat din Grupul celor sapte state cu nivelele cele mai ridicate de dezvoltare.

XS
SM
MD
LG