Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc cade în urma moţiunii de cenzură introdusă de PNL şi UDMR


Criza de guvern va dura probabil pînă la alegerile prezidenţiale

“Guvernul roman condus de Emil Boc a cazut in mod democratic”, a constatat presedintele tarii in aceasta dupa amiaza, amintind ca in istoria postcomunista, celelalte debarcari au fost violente. In 1991 si in 1999 premierii de atunci ai Romaniei au cazut sub presiunea minerilor, o forta sociala pe care neocomunistii au manevrat-o in favoarea lor in perioada fragila a democratiei romanesti. Pentru prima oara in Romania, guvernul a cazut astazi dupa un vot de neincredere dat de parlament.

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa acest vot ca “partidele gresesc angajindu-se intr-o batalie severa, care nu tine cont de interesele nationale”. Sub aceasta formulare presedintele roman inghesuie toate partidele, inclusiv formatiunea din care provine: Partidul Democrat Liberal.

Traian Basescu pleaca favorit in cursa electorala pentru alegerile prezidentiale de la finele lunii noiembrie, iar acum cind trebuie sa faca fata atit crizei economice, cit si celei politice incearca sa se distanteze de clasa politica, pe care nu pierde ocazia sa o diabolizeze prin generalizari permanente.

Fondul Monetar International s-a grabit sa-si exprime speranta ca Romania isi va respecta obligatiile pe care si le-a asumat odata cu semnarea acordului, in vreme ce leul s-a degradat usor imediat dupa caderea guvernului, revenindu-si ulterior dupa interventia Bancii Nationale, care a aruncat pe piata doar luna trecuta un miliard de euro pentru a sustine moneda nationala.

Presedintele Romaniei a inceput in aceasta seara consultarile cu partidele parlamentare din Romania pentru a gasi, potrivit Constitutiei un candidat viabil pentru fotoliul de premier ramas astazi vacant. Presedintele Basescu urmeaza sa propuna un premier care sa aiba in spate o majoritate parlamentara. Liberalii propun un prim-ministru independent in persoana primarului orasului Sibiu Klaus Johannis, in vreme ce probabil ca presedintele va miza din nou pe oamenii partidului sau si chiar pe Emil Boc.

Daca parlamentul va respinge de doua ori candidatul presedintelui, atunci se vor organiza alegeri anticipate. Intre timp insa, guvernul minoritar democrat-liberal va asigura interimatul, doar prin decizii de rutina, fiindca nu va mai avea voie sa foloseasca ordonantele de urgenta si nici alte pirghii legislative.

Este greu de crezut ca lucrurile vor intra in normal pina la alegerile prezidentiale, cind in functie de cine va deveni seful statului roman, parlamentarii se vor regrupa intr-o noua majoritate care sa asigure un guvern relativ stabil.
XS
SM
MD
LG