Linkuri accesibilitate

Desecretizarea unei hotărîri a guvernului Greceanîi


Victor Bodiu
Victor Bodiu

Secretul nu era de stat ci de partid: PCRM a subvenţionat două brutării de stat pentru a micşora preţul pîinii din motive electorale

Guvernul a desecretizat în şedinţa de astăzi o hotărâre a fostului cabinet Greceanai, de la sfârşitul anului 2008, prin care un lot de 9 mii de tone de grâu, primite ca ajutor umanitar, fuseseră livrate gratuit către două întreprinderi de panificaţie de stat – “Franzeluţa” din Chişinău şi Combinatul de panificaţie din Bălţi. Pentru că în acea perioadă, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din aprilie 2009, micşoraseră preţul pâinii la cererea preşedintelui de atunci Vladimir Voronin, cele două întreprinderi au fost acuzate de alţi producători de pâine mai mici că beneficiază de subvenţii neoneste de la stat şi recurg astfel la concurenţă neloială pe piaţa internă.

Ministrul de Stat Victor Bodiu: "Această hotărâre nu poate purta caracter secret. Este o hotărâre care contravine legii cu privire la secretizarea informaţiilor, ea ţine de concurenţa loială pe piaţă şi aceste hotărâri nu pot din secretizate. În ţară sunt peste 100 de agenţi economici în domeniul panificaţiei, de ce ei nu au primit grâu gratuit? Acuma se face o analiză a unor astfel de hotărâri care poartă un caracter absolut netransparent şi care din diferite motive au fost secretizate de fostul Guvern. Există o comisie în acest sens şi vor veni şi alte hotărâri de Guvern care poartă caracter secret".

Igor Dodon
L-am întrebat pe fostul vicepremier Igor Dodon de ce a fost secretizata hotararea respectiva: "Sincer, nu-mi amintesc hotarârea aceasta de guevrn, eu imi amintesc una prin care s-a dat ca împrumut ramursabil".
Europa Liberă: "Dar ce s-a dat cu împrumut tot era cu titlu secret? "
Igor Dodon: "Mi se pare că da".
Europa Liberă: "Dar de ce? "
Igor Dodon: "Dacă nu greşesc, orice utilizare a resurselor din rezervele statului se permite doar prin hotărâre de guvern secretizată. Întrebaţi de colegii de la agenţia rezerve de stat".

Ion Ţurcanu, directorul Agenţiei rezerve materiale a Guvernului: "Întrebaţi Guvernul, Guvernul se ocupă cu aceste chestiuni, nu noi. Noi suntem ISPOLNITELI (executori). Noi am primit hotărârea şi am îndeplinit-o".

Potrivit Legii cu privire la secretul de stat, pot fi secretizate pe un termen de cel puţin 10 ani doar hotărârile şi informaţiile care se referă la securitatea statului. În anii precedenţi însă, de exemplu, în 2007 – Guvernul Tarlev a secretizat patru, iar Guvernul Greceanâi, în 2008, cinci hotărâri referitoare la repartizarea banilor – în total 8 milioane de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului. Nu se ştie însă câte documente au fost trecute la secret referitoare la resursele materiale din Rezerva de stat.

Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac, director al Centrului de Investigaţii Jurnalistice, care are o experienţă bogată în a solicita deconspirarea diferitelor acte oficiale, salută intenţia noului Guvern de a scoate la iveală informaţiile secretizate ilegal. "Totul e ca şi noua guvernare să nu o facă doar din interes de răfuială politică", spune ea.

Cornelia Cozonac: "Acum cred ca este foarte important ca transparenţa decizională să devină o normalitate şi desecretizarea să nu fie făcută doar în cazurile în care convin acestei guvernări pentru răfuială sau obţinere de capital politic în eventualitatea unor alegeri anticipate, ci pentru că transparenţa este o normă democratică şi trebuie să fie respectată".
Previous Next

XS
SM
MD
LG