Linkuri accesibilitate

"Se impune, probabil, nevoia reformării CSI"


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Premierul Vlad Filat pledează pentru o eficientizare a cooperării pe bilaterală cu partenerii din spaţiu CSI

Valentina Ursu: Domnule premier Vlad Filat, cata importanta atribuie actuala guvernare reuniunii CSI de la Chisinau?

Vlad Filat: Este important ca in cadrul acestui summit sa transmitem mesajul nostru, al noii guvernari. Este important ca si colegii nostri din CSI sa cunoasca obiectivele noastre, actiunile pe care urmeaza sa le intreprindem aici in Republica Moldova, dar si in raport cu partenerii nostri externi.

Valentina Ursu: Dar mai ramane viabila aceasta structura CSI si care ar fi avantajele pe care le are Republica Moldova ca membru al acestei comunitati estice?

Vlad Filat: Putem spune ca CSI nu mai este o structura viabila. Probabil, se impune nevoia reformarii CSI in vederea eficientizarii ei, dar cel putin reprezinta o posibilitate de a avea aceste discutii in cadrul summit-ului dar si intrevederi pe bilaterala. Urmeaza sa eficientizam cooperarea pe bilaterala cu partenerii din spatiul CSI, punand mai mult profesionalism si mai multa energie in acest sens.

Valentina Ursu: Daca e sa vorbim despre relatia pe care o are Republica Moldova cu partenerii din arealul CSI, as insista asupra cooperarii moldo-ruse si moldo-ucrainene. Ce importanta acordati relatiilor cu Moscova si cu Kievul?

Vlad Filat: Este adevarat, in acest sens noi am prevazut in programul de activitatea a guvernului relatii de parteneriat strategic cu Ucraina, care este vecinul nostru din est si nu numai vecin. Ne dorim ca impreuna cu Ucraina sa avem si actiuni comune in vederea integrarii europene. Ar fi mai usor pentru noi sa avem intelegeri si actiuni conjugate in diverse domenii in asa fel incat sa obtinem cat mai multe beneficii in interesele tarilor noastre.

Valentina Ursu: Ucraina si Federatia Rusa sunt doi actori importanti in procesul de solutionarea a problemei transnistrene. Ce parere aveti despre pozitia lor in procesul de negocieri in formatul “5+2”?

Vlad Filat: Cel putin Ucraina arata o pozitie clara si coerenta. Fara indoiala ca sunt si anumite aspecte care trebuiesc discutate.

Valentina Ursu: Se zice ca in aspect economic, Transnistria supravietueste numai datorita faptului ca Ucraina este foarte toleranta …

Vlad Filat: Si Republica Moldova si Ucraina si Federatia Rusa. Insa rolul Moscovei si al Kievului sunt determinante in solutionarea conflictului transnistrean.

Valentina Ursu: Domnule Filat, dar care ar fi cerintele Chisinaului pe care le inainteaza acestor doi mediatori?

Vlad Filat: Sa respecte drepturile Republicii Moldova si statutul de stat independent, suveran si integru.

Valentina Ursu: Care ar putea fi sansa modificarii statutului fortelor de mentinere a pacii , dislocate in zona de securitate de la Nistru?

Vlad Filat: Este un obiectiv pe care urmeaza sa-l introducem pe agenda discutiilor pe bilaterala cu Ucraina si cu Federatia Rusa. Si speram ca vom ajunge la un compromis cu acesti parteneri ai nostri.

Valentina Ursu: Si ce ne puteti spune despre o eventuala retragere a armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova? E o sansa previzibila?

Vlad Filat: Nu as vrea sa discut despre sanse. Este un obiectiv care urmeaza a fi atins. Este chiar un angajament al Federatie Ruse care rezida din norma constitutionala a Republicii Moldova, ma refer si la angajamentele reciproce, dar si la cel international, in cadrul OSCE.

Valentina Ursu: Recent ambasadorul rus la Chisinau Valerii Cuzmin declara ca alegerea preşedintelui moldovean poate influenţa relaţiile Chişinău –Tiraspol. Ce ar insemna aceasta declaratie?

Vlad Filat: Alegerea presedintelui Republicii Moldova ar reprezenta un punct de pornire nu numai in vederea reglementarii conflictului transnistrean, dar ar pune punct pe aceasta instabilitate politica si ar oferi posibilitatea ca sa putem sa ne dezvoltam normal si sa guvernam tara in totalitate.

Valentina Ursu: Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov sugera recent ca regiunea transnistreana nu mai revine in jurisdictia Republicii Moldova.

Vlad Filat: Este o parere a celui de la Tiraspol, care nu si-a schimbat aceasta optiune de cand a preluat administrarea ilegala de la Tiraspol. Noi avem pozitia ferma si urmeaza sa procedam asa dupa cum ne-am asumat guvernarea.

Valentina Ursu: Si cum s-ar putea ajunge la un compromis intre Chisinau si Tiraspol?

Vlad Filat: Prin dialog, prin argumente si prin actiuni energice.

Valentina Ursu: Credeti ca pozitia domnului Smirnov e coordonata cu politicienii, demnitarii de la Moscova?

Vlad Filat: In functie de anumite imprejurari. In anumite cazuri banuiesc ca da, in altele sunt decizii voluntariste care vin in a-si asigura conditii sa “guverneze” nestingherit zona transnistreana. Dar totodata suntem in proces de negocieri si urmeaza sa asiguram acest proces.

Valentina Ursu: Liderii de la Tiraspol spun ca au temeri precum ca Moldova ar putea adera la NATO si de asta ei sunt mai rezervati.

Vlad Filat: Nu numai Tiraspolul are aceste temeri. In ultimul timp se fac tot mai multe speculatii, deci trebuie sa fie clar tuturor: Republica Moldova are Constitutia tarii in care se scrie ca are un statut de stat neutru. In cazul unei eventuale modificari a acestui statut urmeaza sa se pronunte cetatenii Republicii Moldova. Dar trebuia sa asiguram si un inalt grad de informare in randul populatie despre ce este NATO.
XS
SM
MD
LG