Linkuri accesibilitate

8.10.99 - Interviu cu C. Ticu Dumitrescu


Constantin Ticu Dumitrescu
Constantin Ticu Dumitrescu
8 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (moderator: R.C. Cristea; reporter: Dan Răspopa).

Interviu cu C. Ticu Dumitrescu.

Camera deputatilor a adoptat proiectul comisiei de mediere la legea accesului la dosarele Securităţii. Iniţiatorul legii, senatorul Constantin Ticu Dumitrescu este mâhnit pentru proiectul seamănă mai mult cu o lege a „conspirării” decât a deconspirării fostei Securităţi ca poliţie politică.

„Celor neinformaţi – declară Ticu Dumitrescu Europei libere – legea poate să pară un succes. În realitate, au învins cei care nu numai că nu au dorit-o dar s-au temut foarte mult de ea.”

6 ani a fost amînată legea, remarcă Ticu Dumitrescu, între care 3 ani de către actuala putere (partidele din coaliţia Convenţiei democrate).

Legea nu va deveni operantă înainte de 2000 – 2001, crede Ticu Dumitrescu. Mai mult, nu se va şti până la alegerile generale din toamna lui 2000, care au fost colaboratorii Securităţii.

„Noţiunea de colaborator este practic desfiinţată de noul proiect de lege” –din cauza condiţiilor exprem de stricte puse pentru a declara pe cineva fost colaborator al Securitatii.

Ce-l dezamăgeşte cel mai mult pe Ticu Dumitrescu este faptul că accesul la dosarele securităţii este limitat, acestea nu vor fi transferate spre a fi analizate decât dacă „nu conţin date care ar putea aduce atingere securităţii statului”.

XS
SM
MD
LG