Linkuri accesibilitate

"Cred că aici nu există nici o scuză"


Anatol Mătăsaru
Anatol Mătăsaru

Jurnal săptămînal semnat de Anatol Mătăsaru.

LUNI,-28-septemrie-2008

Saptamana a inceput ca de obicei - cu ocupatiile cotidiene din familie: sa-l trezesc pe feciorasul Marius Teodor si sa-l duc la grădiniţă. De fiecare dată, când nu vrea sa se trezeasca i-l amagim ca azi la gradinita va fi si scoală de lupte si dansuri. Atunci el sare ca ars şi merge fara mofturi. Marius Teodor la cei patru ani ai săi şi-a pus ideea fixa să se însoare. Aceasta idee mai că îl obsedează şi i-a venit după vacanţa de vară petrecuti în două localităţi de codreni din Nisporeni si Orhei, unde l-a dus soţia pentru sănătate şi pentru a nu fi afectat de lipsa mea în timp ce eram în arest. Lui i s-a spus ca am plecat în Italia, să fac bani şi să-i cumpăr multe jucării. Marius Teodor are chiar şi doi lei pe care îi păstrează pentru nunta sa cu Lucia.

Dupa ce l-am condus pe Marius Teodor la gradinita, impreuna cu sotia Julieta ne-am dus la policlinica de pe strada Docuceav - eu cu restabilirea sanătăţii după torturile politienesi de dupa 7 aprilie, sotia Julieta la un control de rutină fiind însărcinată în luna a şaptea.Ca de obicei,dupa consultatia medicilor de familie, am fost trimişi la policlinica nr.1 pentru alte investigaţii.

Asa am petrecut timpul pana la prinz.Venind acasa, sotia a deschis siturile cu ultimile stiri si am aflat că Voronin si Turcan au refuzat sa participe la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ca noul Ministu de Interne Victor Catan a inceput reformele in MAI cu disponibilizarea lui Gumenita, ca Tanase, noul ministru al Justitiei, va incerca să se înţeleagă pe cale amiabilă cu petiţionarii la CEDO.

Banuiesc ca voi fi invitat şi eu. Julieta face glume pe seama lui Gumeniţă – dacă a rămas omul fără lucru, poate îl angajăm la noi la Internet-club, care se află prin apropierea blocului în care locuieşte. Astfel va avea posibilitatea la restabilirea clubului, distrus din mila subalternilor săi.
Pe la orele 16.00 am telefonat-o pe Ala, o prietenă de familie, şcolită la filozofie în Romania, referitor la fondarea unui ONG in apararea dreptului omui in RM. Tot cu Ala am discutat unde sa ducem copii nostri la o sectie de inot.

Deja e seara si Marius Teodor e acasa. Cum ajunge acasa, se opreşte direct în faţa calculatorului şi porneşte jocul lui preferat, GTA.. Faptul ne pune în gardă, căci nu vrem ca băeatul să devină dependent de jocurile electronice. Julieta e chiar furioasă, a închis calculatorul şi-l impune pe Marius să-i spună tot ce a învăţat la gradiniţă. Acesta face repede nişte figure de dans şi mornâie ceva sub nas, parcă seamănă a fi un cântecel, iar peste vreo două minute întreabă dacă poate să se joace.

A venit şi asistenta medicală care îmi face injecţiile. Este a doua cură de tratament pe care o primesc în timp de două luni după ce am fost eliberat din arest. După ce voi trece şi această cură, va trebui să mă internez pentru o intervenţie chirurgicală. Protestele contra dictaurii şi corupţiei m-au costat mult

MARTI

Mai intai sa-mi duc copilul la gradiniţă. Marius-Teodor m-a rugat foarte insistent sa-l duc cu bicicleta, cu toate ca diminieata sunt doar 10-13 grade *C. Apoi m-am intors acasa si am luat un recurs sa-l depun la Curtea Suprema de Justitie. Dupa urma sa ma deplasez in Judecatoria sect.Centru, unde la orele 11.00 sa fiu in biroul judecătorului de instructie S.Crutco care va examina contestaţia mea şi a lui Gh.Brega asupra ordonantei procurorilor cu refuzul de a porni urmarirea penala pe faptul din 17.03.2009, cand necunoscuţi au împuşcat în automobilul meu doar la câteva ore după o acţiune de protest desfăşurată în faţa Ministerului de Interne. Şedinţa aşa şi n-a mai avut loc – a lipsit judecătorul. N-aş zice că este un fenomen, dar a devenit ceva obişnuit ca judecătorii să nu se prezinte la şedinţele anunţate de ei înşuşi. Aoleu, dar ce mi s-a intamplat in drum spre Judecatorie, pe bulevardul Stefan cel Mare. Nimerisem intr-un ambuteliaj chiar in PMAN. Dupa cum am vazut mai tarziu in fata Primariei Municipale se desfasura un protest de către batranii pensionari indrumaţi de Maia Laguta, care cereau sa fie scutiti de taxa in transportul public si reducerea tarifelor la apa. Din cauza ca drumul era blocat in fata Primariei, am parcat automobilul si fuga pe jos, să reuşesc la proces. Trecand prin adunarea de batranii protestatari, cineva recunoscandu-ma, a început să strige ,, VOT I HRIUSCA PRISHOL!,,. S-au mai auzit şi nişte replici pipărate. Nu am vrut sa ma pun cu batranii, dar le-am strigat să-şi închidă gura. Îi compătimsc pe bătrânii care o duc greu, dar nu le dau dreptate acestor protestatari, care sunt zombaţi de comunişti şi folosiţi de aceştea în interesele lor de a redobândi puterea.

După ce am parcurs vreo sută de metri m-a sunat la celular un oarecare Oleg Rotari, care s-a prezentat drept secretar la Ministerul Justitiei şi m-a invitat pentru a doua zi la o întrevedere cu ministrul Justiţiei, care îmi va propune ceva avantajos în legătura cu cererea mea la CEDO. Sigur că voi mege.

Acasă mă aştepta o “surpriză”. Julieta, cu ochii plînşi, s-a năpustit asupra mea. A văzut pe site-ul de la “Ştirea zilei” micul conflict avut cu babele protestatare. Mi-a trebuit mai bine de o oră s-o liniştesc. Sarcina a făcut-o foarte vulnerabilă, dar şi-au lăsat amprenta şi coşmarurile prin care a trecut după arestarea mea din 8 aprilie. Până în present tremură de frică, i se pare că suntem urnăriţi şi este exagerat de prudentă.

MERCURI

După ce l-am dus pe Marius la grădiniţă, mă pregătesc să dau curs invitaţiei ministrului Justiţiei din noua Guvernare. Voi pleca însoţit de avocat şi Julieta
Intenţia dlui Tănase de a recunoaşte şi a repara faptele penibile ale fostei guvernari comuniste, în public, mi-a dat o oarecare speranţă. Consider că este o solutie inteligenta gasita de Alexandru Tanase, fost avocat, care cunoaşte bine practica CEDO. Pe de altă parte, m-au framantat toata noapte dubiile daca aceasta nu e o varianta de a castiga dividente politice. Susţin Alianţa democratică, dar nu doresc ca cineva să se folosească de necazul meu şi al familiei mele.

Cel mai mult mă bucură că am reuşit să-mi înscriu copilul la o secţie de înot, pe care voi frecventa-o de sîmbăta viitoare. De fapt am azi o dispoziţie bună şi am lucrat pînă târziu..

JOI

Practic nu-i zi a saptamanii sa nu fiu citat intr-un process de judecată, care continuă încă de pe vremea vechii guvernări. Acum conştientizez faptul că am fost bagat intr-o masinarie de stat, o tehnologie de a intimida cetateanul, taraindu-l prin inastante cu anii .Intr-adevar, acest sistem, un monstru gigant care îşi trage rădăcinile încă din perioada sovietică, alimentat de corupţie, intrigi si abuz de lege, va fi extrem de greu să ne debarasăm.

De exemplul procesul de astăzi, care durează de un an si 7 luni, iar magistraţii tergiversează să se pronunţe, deoarece este evident că trebuie să ia o decizie de a mi se repara dauna morala si materiala adusa de politisti prin retinere abuzivă.

VINERI

Mi-am planificat o mulţime de treburi şi nu ştiu cum voi reuşi. Trebuie să găsesc timp să schimb şi un segment de cablu din reţeaua locală de internet. De asemenea sunt ocupat până peste cap cu restabilirea afacerii pe care mi-au distrus-o. Am ascultat şedinţa în plen a Parlamentului inclusiv raportul ministrului de Interne, în care se referea la discuţiile avute cu poliţiştii din poliţia criminală, implicaţi în acţiuni de maltratări după 7 aprilie, care au dat vina pe fosta conducere. Nu neg, este vinovată fosta conducere, dar ei de ce şi-au dat frâu liber, la ce s-a gândiut atunci când torturau, maltratau, au stropit pereţii cu sângele tinerilor, violau fetele, au omorât în cele din urmă, rămânând surzi la ţipetele sfâşietoare ale victimelor lor. Oare cum ar fi procedat dacă conducerea le-ar fi cerut să-ţi omoarele membrii familiilor sau să se sinucidă. Ar fi executat oare. Cred că aici nu există nici o scuză.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG