Linkuri accesibilitate

30.09.99 - Alexandru Moșanu avertizează asupra unei alianțe Roșca-Voronin


Alexandru Moșanu
Alexandru Moșanu

Dezbateri în ședința în plen a Parlamentului de la Chișinău

30 septembrie 1999

Alexandru Moșanu avertizează asupra unei alianțe Roșca-Voronin.

Dan Ionescu : In aula Parlamentului a domnit astazi calmul. Nu insa si pe culoarele acestuia unde au continuat schimburile de replici pe tema demiterii unuia sau altuia din liderii legislativului moldovean. Relateaza corespondentul nostru la Chişinau, Radu Benea:

Şedinta in plen de astazi a decurs linistit şi productiv in pofida disensiunilor grave din cadrul coalitiei majoritare aparute recent, in legatura cu dezbaterile pe tema combaterii crimei organizate si a corupţiei. Acestea au culminat miercuri cu repunerea in discutie de catre comunisti a demiterii sefului legislativului, Dumitru Diacov pe de-o parte şi pe de alta, cu relansarea iniţiativei liderului CDM, Mircea Snegur, la şedinta ADR, privind demiterea vicepreşedintelui parlamentului Iurie Roşca. Reactiile la toate acestea au continuat sa apara şi astazi. Preşedintele Aliantei pentru Democratie si Reforme, Alexandru Moşanu a sustinut ca cererea comunistilor privind destituirea lui Dumitru Diacov face parte dintr-un plan de distrugere a ADR-ului şi instaurare in Republica Moldova a unui regim dictatorial, pus la cale împreuna cu şeful statului.

Moşanu a acuzat Frontul Popular Creştin Democrat de faptul ca s-a aliat acestor planuri, părăsind ADR-ul şi creind practic, o noua alianta cu comunistii: „Eu sunt absolut convins ca ei lucreaza, ei sunt înţeleşi. Ăştia distrug parlamentul, celalalt are cale libera spre organizarea referendumului şi promovarea ideilor dictatoriale în noua constituţie şi asta e situaţia! Atunci se va intimpla, ceace va sa zica, ce nu s-a putut imagina ca şi frontistii sunt aliatii lui Lucinschi şi ai comunistilor. Asta se face faţis.”

Şansele de supravietuire ale ADR-ului, a concluzionat Moşanu, depind astazi „de raţiunea politica şi de pozitia Frontului Popular Creştin Democrat”. Moşanu a lăsat sa se înţeleaga ca formaţiunea pe care o reprezinta, Partidul Fortelor Democratice, este dispusa sa sprijine iniţiativa de demitere a lui Iurie Roşca din functia de vicepreşedinte al legislativului.

Liderul CDM, Mircea Snegur ne-a declarat urmatoarele: „Ieşirea din impas poate avea loc numai in cazul in care grupul parlamentar al Frontului Popular Crestin Democrat se dezice de aceasta pozitie stupida şi neclara de colaborare fructuoasa cu fractiunea partidului comunistilor in toate problemele. Si mai este aceea, chipurile, lupta cu corupţia şi cu crima organizata sub care se organizeaza diferite showuri politice. Cei din Frontul Popular Crestin Democrat duc lucrurile inspre disparitia Aliantei pentru Democratie si Reforme, deci, contribuie nemijlocit, cu fapte concrete la transpunerea in viata a hotaririi plenarei Comitetului central al PCRM de a distruge coaliţia de guvernamint, in primul rind şi in al doilea rind, dupa cum ati aflt ieri la conferinta de presa de a-l demite pe domnul Diacov din funcţia de preşedinte al parlamentului.”

Raspunzind acestor acuzatii, preşedintele FPCD, Iurie Roşca a declarat jurnalistilor: „Inteleg efectul propagandistic care se urmareşte atunci cind se încearca prezentarea creştin democratilor ca fiind o componenta a jocului preşedintelui republicii sau a partidului comunistilor, dar eu aş vrea sa le amintesc oponenţilor mei din coaliţia majoritaraca orice alianta se face în confruntare cu altcineva. O coincidenta de puncte de vedere între grupul parlamentar al comunistilor, şeful statului şi grupul parlamentar creştin democrat pe care îl reprezint nu este deloc reprobabila atunci cind este vorba despre atitudinea fata de actualul guvern, fata de gradul de criminalizare a structurilor puterii de stat asupra corupţiei care se simte foarte comfortabil în sinul actualei puteri şi de aceea nu cred ca prinderea hotilor este o chestiune de doctrina politica. Si, tare mi-e teama ca nedorinta de a discuta serios problemele corupţiei din sinul coalitiei de guvernamint din care facem şi noi parte, creştin democratii, va trage la fund întreaga coaliţie. Va scufunda întreaga actuala putere. Nu ma întristez prea tare că îi aşteapta aceasta scufundare inevitabila, ma ingrijoreaza mai mult faptul ca trag dupa ei aceştia şi degradarea întregii societăţi. Cit putem sa operam cu slogane europeniste şi cvasi democratice, acoperindu-ne de fapt, goliciunea morala şi incapacitatea de a guverna corect şi eficient treburile publice. Eu m-am saturat sa aud despre macro-nivel cind la micro-nivel se moare in mod efectiv, real. Despre ce vorbim noi ?! Despre efectele guvernarii noastre.Ale ADR-ului.”
XS
SM
MD
LG