Linkuri accesibilitate

Timpul: guvernul Filat a început curățenia


„Guvernul Filat a început curăţenia”, titrează Timpul de astăzi, revenind la indicaţiile date de noul premier minştrilor la prima şedinţă. Dintre sarcini, articolul enumeră verificarea modului de gestionare a banilor publici la Companiile „Moldtelecom” şi „Moldova-Gaz” şi sancţionarea celor care eventual ar fi cauzat prăbuşirea de vineri a valutei naţionale.

„Talmaci pleacă. Leul pică?”, - se întreabă Natalia Hadârcă într-un alt articol al publicaţiei în care rezumă bilanţul discuţiilor de sâmbătă ţinute de premierul Filat cu reprezentanţii sectorului bancar despre fluctuaţiile de pe piaţa valutară.

În Timpul, Constantin Tănase îndeamnă Guvernul să asigure funcţionarea normală şi nestingherită a presei libere şi independente de Putere. Acelaşi autor scrie alarmat într-un alt articol, despre calitatea celor care ar urma să reprezinte noul minister al educaţiei, atrăgându-i atenţia ministrului Leonid Bujor asupra integrităţii morale şi profesionale a unuia dintre posibilii viitori viceminiştri. „De astăzi, comenzi în justiţie nu vor mai exista”, promite în Timpul, noul ministru al justiţiei, într-un interviu cu Tatiana Corai. Şi tot în Timpul de astăzi aflaţi cum şi-a serbat a 70-a aniversare sculptorul Iurie Canaşin.

Spicuind din presa din România, Evenimentul Zilei notează că răsturnarea regimului comunist, urmată de suspendarea vizelor pentru români, transformă Republica Moldova într-o zonă tot mai atrăgătoare pentru afaceri.

Gardianul scrie că cei mai mulţi bani din proiectele pe care Romania le finanteaza peste hotare merg spre R. Moldova. Potrivit publicaţiei, cifra întrece suma de un milion de dolari, jumătate din care e cheltuită pentru aşa-nummitele “oportunitati mai bune pentru tineri si femei”. Banii pentru celelalte proiecte, adaugă Gardianul, se atribuie dezvoltării societatii civile şi realizării “strategiilor de dezvoltare locala”.

Presa rusă e mai puţin generoasă în ce privește articolele care se referă la R. Molova. Doar Nezavisimaia Gazeta scrie despre investirea guvernului Filat şi subliniază că unul din obiectivele acestuia constă în dezvoltarea relaţiilor cu Rusia şi revenirea la negocierile privind conflictul transnistrean.


XS
SM
MD
LG