Linkuri accesibilitate

Băsescu reia ideea unui parlament monocameral


Traian Basescu
Traian Basescu

Un referendum pe această temă ar urma să aibă loc concomitent cu alegerile prezidenţiale

Anuntul facut de presedintele Romaniei este in primul rind o lovitura politica data inaintea inceprii oficiale a campaniei electorale, in conditiile in care este prima tema politica serioasa care se pune in discutie. Traian Basescu este practic singurul candidat la alegerile prezidentiale de la sfirsitul lunii noiembrie care are un proiect. Transformarea parlamentului romanesc bicameral intr-un legislativ cu o singura camera este insa o idee mai veche a presedintelui Basescu, formulata inca de acum patru ani, dar parlamentarii au fost reticenti.

Atunci seful socialistilor Mircea Geoana s-a declarat de acord, desi mentorul Partidului Social Democrat a respins din start un astfel de proiect pe motiv ca doar dictaturile au parlamente monocamerale. Acum presedintele socialistilor romani s-a grabit sa spuna ca romanii vor spune “nu” propunerii lui Traian Basescu care s-a hotarit sa ceara un referendum pe aceasta tema, referendum care sa aiba loc chiar in ziua alegerilor prezidentiale. In acest fel presedintele Romaniei cistiga pe mai multe planuri: in primul rind mobilizeaza populatia nehotarita la vot, in al doilea rind isi reface imaginea de presedinte jucator pentru a recupera din electoratul pierdut dupa candidatura fiicei sale la Parlamentul European si nu in ultimul rind ii lasa in offside pe contracandidatii sai, fiindca peste 60 la suta dintre romani sustin inlocuierea legislativului cu un parlament unicameral. Presedintele roman propune defapt reducerea numarului parlamentarilor de la 471 la maximum 300.

Daca peste 50 la suta dintre cei inscrisi pe listele vot vor fi de acord cu ideea presedintelui, atunci aceasta propunere ar putea duce la modificarea constitutiei. Este insa improbabil ca jumatate din alegatori sa voteze propunerea, in conditiile in care la ultimele alegeri au participat la vot sub 30 la suta din electorat. Pe de alta parte legislativul nu poate ignora nici faptul ca majoritatea celor prezenti la vot sustin o modificare legislativa. Principalul efect al transformarii parlamentului romanesc din bicameral in monocameral ar o eficienta sporita pentru ca cele doua camere fac aproape acelasi lucru, iar adoptarea legilor se face greoi.

Pe de alta parte dupa cum a spus Traian Basescu un Parlament mai mic ar fi si un element de reducere a coruptiei, "mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta". Tot printr-un referendum lansat de presedinte in 2007, populatia a votat pentru schimbarea alegeriii parlamentarilor dupa sistemul uninominal. Traian Basescu va avea astfel in campania electorala un motiv in plus sa spuna ca doar el vrea si poate sa continue ceea ce a inceput.
XS
SM
MD
LG