Linkuri accesibilitate

Statele Unite și revenirea în Honduras a președintelui Zelaya


Manuel Zelaya
Manuel Zelaya

Washingtonul îndeamnă autoritățile din Honduras la calm

La trei luni dupa ce fusese inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat militara, presedintele Hondurasului, Manuel Zelaya a revenit in tara si s-a refugiat la ambasada Braziliei pentru a evita sa fie arestat de noile autoritati. Cum reactioneaza la aceste evolutii Washingtonul ? – Corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela.

De la inlaturarea de la putere a lui Manuel Zelaya, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a suspendat ajutoare pentru Honduras, dar a refuzat solicitarea lui Zelaya de a impune pedepse mai severe pentru conducerea auto-proclamata a tarii. Dupa revenirea lui Manuel Zelaya in tara, Washingtonul a indemnat la calm.

Inca de la inceptul acestei crize, Statele Unite s-au aflat intr-o postura delicata. Presedintele Zeleya a fost inlaturat ce e drept de armata, fiind urcat in pijama in avion si exilat dar, pe de alta parte, aceste actiuni au fost intreprinse dupa ce puterile legislativa si juridica din Honduras il avertizasera pe presedinte sa nu incerce sa obtina un nou mandat, pentru ca Constitutia nu-i permite asa ceva. In plus, dupa ce initial Zelaya a fost ales pe o platforma, care promova economia de piata, incet-incet acesta s-a apropiat de stinga latino-americana reprezentata de presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, un discipol al lui Fidel Castro.

Toate aceste considerente au creat scepticism in cercurile conservatoare in America dar Barack Obama a avut de facut fata si perceptiei ca de prea multe ori, in ultimele decenii, Statele Unite s-au amestecat in politica latino-americana ceea ce a creat resentimente. Or, in aceste conditii, administratia a decis sa condamne puciul dar sa incerce, pe de alta parte, sa identifice o solutie care sa duca la revenirea la ordinea democratica, care s-ar putea materializa prin reinstalarea presedintelui Zelaya dar cu prerogative reduse, care sa asculte strict de limitele constitutionale.

In noile conditii, odata cu revenirea lui Zelaya, Statele Unite doresc ca partile sa se abtina de la provocari sau acte de violenta. Prezenta lui Zelaya in Honduras mareste presiunea asupra noilor autoritati de a ceda puterea, ceea ce poate deschide calea solutiei sustinuta de administratia Obama. La New York, secretarul de stat, Hillary Clinton a spus la rindul sau ca Presedintele Zelaya si guvernul de facto al tarii trebuie sa gaseasca o cale de a angaja un dialog de natura sa evite violentele. Presedintele Republicii Costa Rica, Oscar Arias a declarat dupa intilnirea cu doamna Clinton ca este dispus sa se deplaseze in Honduras pentru o incercare de mediere.
XS
SM
MD
LG