Linkuri accesibilitate

Guvernul român salută ridicarea regimului de vize


Ministrul de externe român Cristian Diaconescu
Ministrul de externe român Cristian Diaconescu

"Un semnal că R. Moldova vrea dialogul cu Bruxelles-ul"

Oficialii romani considera ca acum dupa ridicarea vizelor guvernele celor doua state s-ar putea angaja intr-un “plan strategic complex” care sa aduca Republica Moldova cit mai aproape de Uniunea Europeana. Una dintre ambitiile Bucurestiului este sa cupleze Republica Moldova la asa numitul pachet al Balcanilor de Vest, al statelor desprinse din fosta Iugoslavie, care au intrat deja in procesul de “stabilizare si asociere” conceput de Bruxelles pentru tarile peninsulei Balcanice care nu fac parte din Uniunea Europeana.

Cristian Diaconescu, seful diplomatiei romane a amintit ca eforturile Romaniei in acest sens au fost abandonate din cauza regimului Voronin si ca acum procesul trebuie reluat, fiindca “sint acorduri care trebuie puse la punct”, dar si “evaluari privind cooperarea regională, cum ar fi apropierea Republicii Moldova de Balcani si alte astfel de proiecte, care au mai figurat pe agenda bilaterala”.

Ministrul roman de externe a explicat ca "fosta conducere a Republicii Moldova a pus beţe în roate României şi, din acest punct de vedere, cred că cel puţin în legătură cu un anumit mental al relaţiilor bilaterale ceva trebuie schimbat”. Romania insista asupra necesitatii deschiderii celor doua consulate la Cahul si Balti care sa usureze libera circulatie a moldovenilor, iar seful diplomatiei de la Bucuresti se asteapta ca decizia de ridicare a vizelor “sa fie insotita si de alte gesturi corespunzatoare”.

Ministrul roman de externe pleaca astfel de la premiza ca odata reluat dialogul cu Chisinaul “totul se poate realiza". Ministrul Diaconescu a definit de altfel eliminarea vizelor drept "un pas normal şi minimal" în proiectul de a reveni la normalitate în planul relaţiilor bilaterale.

Printr-un comunicat Ministerul Roman de Externe a salutat aceasta decizie subliniind ca este “un semnal privind interesul administraţiei de la Chişinău de a debloca dialogul cu Bruxelles-ul privind noul acord-cadru de cooperare Uniunea Europeana-Republica Moldova".
XS
SM
MD
LG