Linkuri accesibilitate

„Regi, regine şi alţi şefi”


Spectacol prezentat la Festivalul de dans modern de la Chişinău

Dansatorii suedezi Benno Voorham şi Sibrig Dokter au venit pentru prima dată la Chişinău în 2001 la invitaţia colegilor lor moldoveni şi de atunci sînt oaspeţi permanenţi ai celor mai importante manifestări ale dansului modern care au loc în capitala Republicii Moldova. La fel şi dansatorii moldoveni Alexandra Soşnikova, Olga Braga şi Sergiu Golovnea au mers de nenumărate ori în Suedia unde au participat în cadrul proiectelor artiştilor suedezi.

Parcă sfidînd distanţele şi graniţele, între dansatorii moldoveni şi cei suedezi s-a născut o alianţă artistică durabilă.

Cei din urmă au fost prezenţi în Chişinău la toate cele şase ediţii ale festivalului de dans modern, inclusiv la cea care are loc zilele acestea, unde au condus ateliere de dans sau au prezentat publicului moldovean spectacolele pe care le-au creat în Suedia.

Dar colaborarea dintre dansatorii moldoveni şi cei suedezi nu a stat doar sub semnul schimbului cultural, ci a mers şi mai departe, materializîndu-se în spectacole comune în care au dansat împreună, pe aceeaşi scenă, indiferent că aceasta era în Chişinău sau în Stokholm.

Această tradiţie a continuat şi la ediţia recentă a festivalului, care a fost inaugurată cu un spectacol coreografic transfrontalier întitulat „Regi, regine şi alţi şefi”, la care, în afară de coreografii şi dansatorii suedezi şi de dansatorii moldoveni, au mai evoluat şi dansatori din Ucraina şi Belarus. În acest spectacol internaţional sînt antrenaţi dansatori din patru ţări şi acesta poate exista doar atîta timp cît dansatorii sînt împreună.

Fiind şi un spectacol ambulant, acesta are semnificaţii foarte diferite în funcţie de publicul în faţa căruia e prezentat. Dacă în Belarus în faţă sărea mai ales sediţiunea faţă de regimurile dictatoriale şi faţă de realismul socialist, atunci în Ucraina şi Republica Moldova spectacolul emană mai degrabă ideea că frontierele nu mai pot fi o piedică în calea comunicării dintre oameni. Mai ales cînd aceasta se realizează prin intermediul dansului.
XS
SM
MD
LG