Linkuri accesibilitate

Preşedintele Rusiei cere părerea concetăţenilor săi


Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev

Iată opinia unui rus surprins că Medvedev nu cunoaşte cauzele slăbiciunii societăţii civile din Rusia

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a publicat pe 10 septembrie pe internet o scrisoare deschisă adresată concetăţenilor şi întitulată „Rusia, înainte!”. Medvedev doreşte să le împărtăşească ruşilor viziunea sa asupra problemelor strategice aflate în cale ţării şi le solicită părerea şi cooperarea.

Printre cei care îi răspund preşedintelui rus se numără şi comentatorul politic din biroul de la Moscova al postului nostru de radio, cetăţeanul rus Aleksandr Ryklin. Într-o cheie puternic personală şi emoţionantă, el scrie că scrisoarea preşedintelui ar putea trece drept o glumă bună. Numai că răspunsul cetăţeanului Aleksandr Ryklin la scrisoare denotă mai degrabă o stare de profundă disperare, decât de amuzament, în rândul unor segmente ale societăţii ruse.

În sensul acesta, câteva pasaje din scrisoarea lui Dmitri Medvedev, izolate de Aleksandr Ryklin, par îndeosebi de relevante.

Instituţiile democratice în Rusia au fost formate şi consolidate, scrie preşedintele Medvedev, „dar calitatea lor este departe de starea ideală. Societatea civilă este slabă, iar nivelul ei de autoorganizare şi autogestionare este redus”. Dar „cine altcineva, dacă nu dumneata şi echipa dumitale, care desigur este echipa lui Putin, a călcat în picioare aceste instituţii democratice şi a dat de asfalt cu societatea civilă în toţi aceşti ani, ca astăzi să se arate surprins de calitatea ei departe de a fi ideală?”, îşi întreabă la rândul său preşedintele cetăţeanul Aleksandr Ryklin.

„Cu fiecare an, rămânem tot mai puţini”, scrie Dmitri Medvedev în alt pasaj, referindu-se la situaţia demografică a Rusiei. „Într-adevăr, cu fiecare an NOI rămânem tot mai puţini, iar VOI sunteţi tot mai mulţi”, îi răspunde preşedintelui cetăţeanul Aleksandr Ryklin.

“Luarea de mită, hoţia, lenea fizică şi morală, beţiile – acestea sunt viciile care întinează tradiţiile noastre, scrie în scrisoare preşedintele Medvedev. Trebuie să scăpăm de ele în cel mai hotărât mod”. „Cui îi atribuiţi aceste vicii? Înşivă sau nouă, restul...?”, îşi întreabă preşedintele cetăţeanul Aleksandr Ryklin.

“Trăim în vremuri unice, scrie preşedintele Medvedev. Avem o şansă să construim o Rusie nouă, liberă, prosperă şi puternică”. „Cu voi în preajmă nu avem nici o şansă şi nu vom avea niciodată. Rusia poate mai are una, dar numai fără voi”, îi răspunde cetăţeanul Aleksandr Ryklin preşedintelui.

“Oameni talentaţi, tinzînd spre înnoirea ţării, capabili să creeze ceva nou şi mai bun nu ne vor pica din cer, scrie preşedintele Medvedev. Ei se află aici, printre noi”. „Desigur, ei se mai află deocamdată printre noi, numai că sunt ţinuţi în colivii, iar în curând vor fi duşi înapoi în lagărul de detenţie din regiunea Cita”, îi răspunde preşedintelui, cu o aluzie la Mihail Hodorkovski, cetăţeanul Aleksandr Ryklin.

„Îi invit la cooperare pe toţi cei care îmi împărtăşesc convingerile, scrie preşedintele Medvedev. Îi invit şi pe cei care nu sunt de acord cu mine, dar care doresc sincer să schimbe lucrurile în bine. Se vor găsi mulţi să ne împiedice. Dar ei sunt împotriva dezvoltării, se tem de ea. Viitorul nu le aparţine lor, ne aparţine nouă”, scrie în final preşedintele Medvedev. Lucru care „nu mai este deja vesel, este dezgustător”, îi răspunde cetăţeanul Aleksandr Ryklin.

El nu crede „nici o secundă că preşedintele este sincer”. Dacă ar fi şi ar dori să coopereze, l-ar demite pe Putin, ar dizolva Duma şi abia atunci ar putea începe totul. Numai că Medvedev nu poate face aşa ceva. Aşa că mai bine nu ne-ar fi adresat niciodată această scrisoare", îşi încheie răspunsul cetăţeanul Aleksandr Ryklin, comentator al serviciului rusesc al postului nostru de radio.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG