Linkuri accesibilitate

Nicio agendă unionistă ascunsă


"Adevărul" aminteşte însă capcanele pe care comuniştii le pot întinde forţelor democratice de la Chişinău

Vestea demisiei lui Vladimir Voronin – ba dezmintita, ba confirmata ulterior – a apucat sa faca valuri in presa de la noi, remarca astazi Horia Ghibutiu in Evenimentului zilei. Editorialistul imprumuta formula unui forumist roman, “Moldova va fi iubita noastra”, parafraza la o alta, atribuita lui Nicolae Balcescu.

Drept comentariu la anuntul demisiei, Evenimentul zilei a avut ieri o declaratie in direct a presedintelui Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, in cadrul emisiunii de televiziune Evenimentele zilei, si in care Ghimpu a reafirmat hotararea de a ridica vizele pentru romani, pentru ca “noi suntem romani si asta spune totul”. In replica, Horia Ghibutiu scrie: “Il asiguram pe Mihai Ghimpu ca in Romania poate gasi sprijinul fratesc, adica neconditionat, privind democratizarea Republicii. … n-avem nicio agenda unionista ascunsa”. Comunistii au insa o agenda ascunsa, si anume una de a boicota stabilitatea tarii, se arata in acest comentariu. Ei nu recunosc noile autoritati, nici primul ministru, iar televiziunea si radioul publice nu au dat curs invitatiei de a se prezenta in fata Parlamentului, nicicum sa transmita in direct sedinta de ieri a noului legislativ.

Comunistii tot mai spera sa constituie o alianta de guvernare de centru stanga, de aici si amanarea demisiei efective a lui Voronin pana la 14 septembrie. In acest fel, Partidul Comunistilor ar putea incerca sa se mentina la putere – arata Cotidianul, citand analisti politici din Moldova.

Capcane pentru fortele democratice de la Chisinau - sesizeaza si Adevarul, intr-un articol care se ocupa de ultimele declaratii ale liderului separatist Igor Smirnov si ale deputatului rus Konstantin Zatulin, care s-a aflat la Tiraspol zilele acestea. Ele ar lasa loc unui scenariu cu miscari de protest si alegeri anticipate. Cum regimul de la Tiraspol pretinde ca tot mai multi locuitori ai satelor de granita dintre Transnistria si Moldova cer cetatenie transnistreana, ziarul gaseste intemeiat un titlu precum "Comunistii pun la cale destabilizarea tarii".

Ziua este singura publicatie care promoveaza propunerile senatorului democrat liberal pentru diaspora, Viorel Badea: la Chisinau, acesta a vorbit despre deschiderea unui Centru de Afaceri care va promova legaturile comerciale dintre firmele romanesti si cele moldovene si, de asemenea, infiintarea la Bucuresti a unei Agentii Nationale pentru cetatenie.
XS
SM
MD
LG