Linkuri accesibilitate

La Cotova despre minorii în conflict cu legea


„Eram mai mulţi, dar ceilalţi s-au dat într-o parte şi am rămas eu şi i-am dat eu mai bine. Şi déjà pe mine m-au tras la răspundere. La unu celestia de jos am fărâmat-o, dar pe ceilalţi aşa, oleacă”, îmi povesteşte Ion, un tânăr de 17 ani din satul Cotova, raionul Drochia. Până nu demult rudele lui îl descriau ca fiind năzbâtios şi mereu pus pe şotii. Băiatul recunoaşte că nu-i plăcea să înveţe şi că prefera în locul cărţiilor ieşirile cu prietenii. Junele îmi spune însă că a devenit altul din seara când, după o încăierare cu băieţii a fost dus la poliţie.

În litera legii, această acţiune se numeşte „vătămare corporală”. Dintre pedepsele care puteau fi aplicate pentru infracţiune – amendă, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau privaţiune de libertate – instanţa de judecată a ales pentru Ion o condamnare de 240 de ore de muncă neremunerată. Astfel, de luni până vineri, Ion cot la cot munceşte alături de angajatii grădiniţei din sat, închisă pentru reparaţii: „Mai bine e să lucrezi, am venit a lucru până la amiază şi după aceea sunt liber. Cred că altădată am să mă învăţ minte. Când am să văd că cineva se bate, am să mă dau la o parte. După poate voi înţelege ce trebuie să fac”.

La un an de la aprobarea de către Parlament a legii privind probaţiunea, experţii UNICEF constată că sute de copii aflaţi în conflict cu legea, care puteau fi privaţi de libertate, au primit drept pedeapsă prestarea unor munci comunitare.
La Cotova


Deşi s-a ales cu o amendă usturătoare, mama lui Ion, spune că este mulţumită că feciorul ei, în loc să ajungă la puşcărie a fost pus să lucreze. Munca îl cinsteşte pe om, adaugă ea: „Da să se dus acolo. Ce om avea să iasă din el? Copiii din ziua de azi nu sunt cum erau cândva. D-apoi să fie dus acolo? Cred că aşa cum aud nu mai iese om”. În satul Cotova, Ion este al 3-la tânăr, pedepsit prin munca neremunerată în loc să fie trimis la închisoare.

Sorin Hanganu
Sorin Hanganu, Coordonator de proiecte Protecţia copilului din cadrul UNICEF mi-a explicat ce-i motivează cel mai des pe copii să comită infracţiuni: „În mediul lor de prieteni, fiind adolescenţi au nevoie să se afirme, dar cum se afirmă copiii? Trebuie să demonstreze că sunt adulţi, şi respectiv cel mai des comit furturi, infracţiuni legate de vârstă de fapt”.

Acest fel de pedeapsă nu poate fi aplicată însă în toate cazurile, ne-a explicat Tatiana Plămădeală, avocata copilului: „Sunt restricţii, nu trebuie copilul să fie folosit la munci grele. În general nu trebuie să depăşească 4 ore pe zi de muncă pentru copil. Sunt careva restricţii, care trebuie respectate desigur”. Potrivit Tatianei Plămădeală, judecătorii sunt în drept să aplice o astfel de pedeapsă doar dacă minorul care a comis o infracţiune a împlinit 14 ani, vârstă la care copiii au deja dreptul să muncească.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG