Linkuri accesibilitate

Crimele cu motivație rasială și valul de violențe împotriva Romilor din Ungaria


Imagine de la demonstrația „Opriți violența în Ungaria”, desfășurată în fața Parlamentului de la Viena
Imagine de la demonstrația „Opriți violența în Ungaria”, desfășurată în fața Parlamentului de la Viena
În Ungaria, poliţia ar urma să dea publicităţii astăzi detalii despre ancheta uciderii în serie a unor cetăţeni de etnie romă. Presa de la Budapesta a obţinut unele detalii în ajunul conferinţei de presă. Mircea Ţicudean.

Ziarul „Nepszabadcsag” a scris în ediţia de luni că unul din cei patru unguri arestaţi în legătură cu o serie de şase crime cu motivaţie rasială este cunoscut pentru ura sa faţă de romi şi alte minorităţi, pe care şi-ar fi manifestat-o încă din copilărie. Identificat de ziar doar ca „Istvan K.”, suspectul a mai fost implicat într-o bătaie în cadrul căreia a fost incendiată o tora – manuscrisul sfânt folosit în ceremoniile religioase evreieşti.

K. este unul din cei patru unguri arestaţi vinerea trecută după o descindere a poliţiei într-un bar din Debreţin, al doilea oraş ca mărime al Ungariei.
Cei patru sunt bănuiţi că ar fi pus la cale şi executat uciderea a şase romi, printre care femei şi copii, în atacuri soldate cu alţi cinci răniţi. Procurorii susţin că agresorii au folosit grenade de mână, coctailuri Molotov şi arme de foc, în nouă atacuri, începînd din iunie anul trecut.
Printre cei patru suspecţi se numără şi un individ care a făcut parte din trupele NATO KFOR, din Kosovo, înainte de a pleca din armată anul trecut.
Printre cei ucişi s-au numărat un tată şi fiul său de cinci ani, un om de 54 de ani care muncea de 30 de ani în aceeaşi uzină chimică şi o femeie de 45 de ani angajată la o fabrică de tutun.

Organizaţiile pentru drepturile omului din Ungaria spun că valul de violenţe împotriva romilor ar putea avea legătură cu criza economică prin care trece ţara şi cu popularitatea în creştere a formaţiunilor de extremă-dreapta. Acestea exploatează resentimentele larg-răspândite în societăţile europene faţă de romi. Ei sunt asociaţi cu crimele mărunte, dar foarte vizibile şi îndreptate direct împotriva cetăţeanului de rând, de pildă furtul din buzunare.

Arestarea celor patru suspecţi vinerea trecută a fost salutată de preşedintele Ungariei Laszlo Solyom, care a spus că ţara poate „respira uşurată” şi îşi poate recăpăta încrederea în domnia legii. Ungaria nu este singura ţară din centrul Europei confruntată cu ascensiunea extremei drepte, a cărei ţintă predilectă sunt romii.

În urmă cu două săptămâni, poliţia din Cehia a arestat mai mulţi suspecţi într-un caz de violenţă cu posibil substrat rasist petrecut cu mai multe luni în urmă într-un orăşel din nordul ţării, unde fiica de doi ani a unei familii de romi a fost aproape arsă de vie în patul ei, după ce agresorii au aruncat pe fereastră coctailuri Molotov. Mica Natalia are arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului şi a fost supusă unor îndelungi şi complicate operaţii. Graţie medicilor, ea are şanse să supravieţuiască, dar dacă va trăi, va suferi consecinţele atacului toată viaţa.

Potrivit poliţiei cehe, suspecţii sunt membrii unei formaţiuni de extremă dreapta numită „Partidul Muncitoresc”, care exploatează rasismul antirom larg răspândit în societatea cehă. În ciuda apelurilor romilor şi ale unor organizaţii neguvernamentale, autorităţile Cehiei nu au scos „Partidul Muncitoresc” în afara legii. Unii spun că în ilegalitate el ar fi mai periculos, iar alţii că nu poate fi declarat ilegal fără încălcarea libertăţii cuvântului şi a întrunirilor.


  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG