Linkuri accesibilitate

Pentru Voronin principalul este să se mențină în fotoliul de președinte al Parlamentului


Dumitru Ciubașenco
Dumitru Ciubașenco

Opinia analistului Dumitru Ciubașsenco despre jocurile politice în curs

Analistul Dumitru Ciubasenco este de parere ca programul minim al Partidul comunistilor este mentinerea lui Vladimir Voronin in fotoliul de speaker, astfel incit peste o luna liderul PCRM sa nu fie pus in situatia sa aleaga intre mandatul de deputat si functia de stat afectata de starea de interimat. Sa-i auzim argumentarea.

Dumitru Ciubașenco: Comunistii incearca acum sa gaseasca patru voturi de care au nevoie pentru a-l mentine pe Voronin in fotoliul de speaker. De ce este foarte important ? Pentru ca de conducerea parlamentului va depinde daca vor fi « scuturate » toate institutiile subordonate organului legislativ – foarte importante : Procuratura generala, SIS-ul, CCA-ul, Teleradio-Moldova, Curtea de conturi, Banca Nationala, Consiliul Superior la Magistraturii. Exista probabilitatea ca in Moldova in citeva luni va apare dualitate de putere. Alianta probabil va controla parlamentul si structurile subordonate lui, iar PCRM – presedintia si guvernul.

Vasile Botnaru: Este asta un comportament cu care a venit Voronin dupa intilnirea cu Medvedev de la Soci sau asta este o presupunere fantezista ?

Dumitru Ciubașenco: Eu privesc acest comportament ca unul de disperare. Comunistii cu orice preț doresc sa se mentina la putere. Daca nu total, atunci macar partial. Nu doresc sa plece in opozitie. Si acest comportament – « noi nu recunoastem Alianta pentru Integrare Europeana », este unul chiar amuzant. Este o pozitie de struț de a nu vedea si a nu recunoaste o alianta creata din 53 de deputati. Atitudinea PCRM care spune ca va negocia cu fiecare partid in parte, chiar cu deputati in parte, este una foarte dubioasa. Un comportament nu de un partid serios, dar de o persoana care incearca sa aleaga niste bomboane anume dintr-o cutie.

Vasile Botnaru: Ce i-ar putea determina pe cei patru deputati (pe care ar conta comunistii) sa treaca de partea comunistilor ?

Dumitru Ciubașenco: Domnul Misin a numit citeva nume de persoane cu care comunistii ar putea sa negocieze. El a numit pe domnii Lupu, Diacov, Corman, Urechean. Deci a dat niste nume din doua fractiuni. Probabil comunistii inteleg ca cu PLDM si cu PL nu au ce discuta si vor cauta persoane pe care ar putea din celelalte doua fractiuni – a Partidului Democrat si a Aliantei Moldova Noastra. Insa eu nu vad ce ar putea sa determine pe acesti patru deputati sa adere la aceasat Coalitie patriotica, cum ei o numesc. Oricum, chiar daca Voronin se mentine la cirma parlamentului, alegerea presedintelui devine si mai putin probabila. Oricum se va ajunge la noi alegeri anticipate. Si acesit patru deputati vor ajunge niste cadavre politice.

Vasile Botnaru: Dar Mark Tkaciuc a spus ca daca se obtine o intelegere de principiu, alegerea presedintelui va fi o chestiune tehnica lesne de solutionat ?

Dumitru Ciubașenco: O sa vedem, deocamdata cele patru partide s-au inteles intre ele, au format alianta, comunistii nu recunosc aceasta alianta si nu inteleg cum ei pot purta negocieri si eventual sa se inteleaga cu cineva pe care nu recunosc de fapt. Eu cred ca fiecare incearca sa-si intareasca pozitiile, sa intreprinda niste atacuri psihologice in ajunul sesiunii si in ajunul alegerii organelor de conducere a parlamentului. Eu nu cred ca vor fi niste negocieri reale. Totul se va decide, daca se va decide, in cadrul unor proceduri sau negocieri netransparente, poate chiar cu aplicarea coruptiei.

Vasile Botnaru: Adica, daca e sa folosim terminologia jocurilor de carti, fiecare vrea sa dea senzatia ca are asi ?

Dumitru Ciubașenco: Alianta are majoritatea necesara pentru a alege presedintele parlamentului, de a forma structura parlamentului. Pentru Voronin principalul este sa se mentina in acest fotoliu de presedinte al parlamentului. Insa sansele de a obtine aceasta functie acum sint mai mari din partea Aliantei pentru Integrare Europeana. Pentru Alianta probabil mai importanta este alegerea presedintelui, care este un pas urmator.
XS
SM
MD
LG