Linkuri accesibilitate

Presa bucureșteană cu soluții de ieșire din criză pentru Moldova


Trei dintre ziarele centrale romanesti se refera astazi la variantele de iesire din criza politica in Republica Moldova. Toate trei – este vorba despre Romania libera, Evenimentul zilei si Gardianul – pornesc de la declaratiile facute la televiziune de liderul comunist Vladimir Voronin. Sinteza din Romania libera citeaza copios Radio Europa Libera, mai ales cu un reportaj despre Transnistria, intrucat unul dintre motivele pentru care Voronin sugereaza ca va sprijini un candidat al Aliantei pentru Integrare Europeana este tendinta secesionista a Transnistriei. O problema pe care comunistii nu au reusit sa o gestioneze nici cat au avut o buna majoritate, daramite sub spectrul erodarii masive, care i-ar astepta in cazul unor noi alegeri anticipate. Si Evenimentul zilei citeaza declaratiile lui Voronin, insotindu-le de cele ale lui Mark Tkaciuc si repectiv Vladimir Turcan. Despre cel dintai, care promite ca Partidul Comunistilor nu va umbla cu jumatati de masura: ori puterea, ori opozitia, articolul adauga ca are o influenta mult mai mare decat Turcan.

In asteptarea deciziilor guvernului de la |Bucuruesti, care intentioneaza sa-si asume raspunderea in parlament pentru mai multe legi, comentatorii foarfeca legea salarizarii unice a bugetarilor, legile educatiei, dar si scandalul Udrea, numit asa dupa numele ministrului turismului, Elena Udrea, impotriva careia s-a deschis o cercetare parlamentara privind modul de cheltuire a bugetului institutiei. Mircea Marian, de la Evenimentul zilei, crede ca scaderea in sondaje a lui Traian Basescu poate fi atribuita si scandalului Udrea si ca presedintele ar fi trebuit sa ia masuri. Ce masuri – nu se spune direct, dar ele sunt sugerate fara prea mari menajamente: „Istoria ne arată ce ar trebui să facă acum doamna Udrea, dacă îşi doreşte ca mentorul ei să mai stea cinci ani la Cotroceni. Pe vremuri, asemenea situaţii jenante se încheiau cu un act de penitenţă publică şi o retragere, măcar temporară, între zidurile unei mănăstiri de maici.”

Alina Mungiu Pippidi discuta in Romania libera legile educatiei, respectiv cele doua proiecte de lege care pornesc de la viziuni diferite: una reformista – dar nu destul, cealalata mai degraba conservatoare. Starea actuala a invatamanatului universitar din Romania s-ar datora unor pacate originare greu de corectat: mai intai, infiintarea universitatilor private sub forma de capuse ale sistemului de stat, adica folosind aceleasi cadre didactice. La aceasta s-a adaugat la un moment dat si inventarea invatamantului de stat cu plata. Comentatorarea de la Romania libera are insa si o rafuiala directa cu presedintele Traian Basescu, in ale carui declaratii vede un aparator al fabricilor de diplome gen Universitatea Spiru Haret.


XS
SM
MD
LG