Linkuri accesibilitate

Iarmarocul școlăresc la Chișinău


Iarmarocul din Parcul Central
Iarmarocul din Parcul Central

Preţurile la haine şi rechizite sînt anul acesta „usturătoare”

La sfârşitul săptămânii trecute, în parcul central al capitalei, a fost deschis Iarmarocul şcolăresc. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu, a fost curioasă să afle cât costă pregătirea unui elev pentru şcoală.

Pe la ora prânzului Iarmarocul şcolăresc din parcul central al capitalei ducea lipsă de cumpărători. Ştefan Dogaru, vânzător de rechizite, spune că deşi în acest an, negustorii le promit oamenilor preţuri de la producător, aceştia de şapte ori numără banii din portofel, înainte de a cumpăra o haină: „Pur şi simplu, oamenii reieşind din criză văd că preţurile sunt foarte mari, dar nu este aşa. Ştiţi cum, buzunarele s-au subţiat şi automat devin şi preţurile neatractive”.

Pentru a-i atrage pe cumpărători, unii negustorii îşi pun în practică imaginaţia: „Cu preţurile încercăm să-i atragem, să le oferim şi un cadou dacă suma depăşeşte o sută de lei. Clientul este regele, vânzătorul este supusul. Aşa încercăm să facem şi noi”. Cu reduceri sau fără, părinţii pe care i-am întâlnit la Iarmaroc mi-au descris preţurile la haine şi rechizite ca fiind „usturătoare”: „Din 600 de lei, numai caiete şi tocuri. Îmbrăcăminte încă nu am cumpărat nimic. Are să ne coste cam vreo 2 mii de lei, că ghiozdan nu vrea, vrea numai geantă”; „Am luat costumaş de 675 de lei, e scump, da trebuie să îmbrăcăm copilul, măcar pe doi ani să aibă. Rechizitele sunt foarte scumpe. Am adunat 2-3 salarii cu soţul ca să putem trimite copilul la şcoală. Eu socot că un matur mai degrabă îl îmbraci, decât pe un copil”.

Atunci când copii îşi doresc rechizite sau haine mai scumpe, părinţii se văd nevoiţi să le explice că din cauza crizei, anul acesta vor merge la şcoală cu o parte din garderoba de anul trecut. „Acum la un copil trebuie să spui, - nu pot, îmi pare rău, nu ajung cu salariul, nu ajung cu banul, cu ghiozdanul de anul trecut, cu costumul sportiv de anul trecut. Din păcate, vrei dar nu poţi”. Iarmaroace şcolăreşti vor fi organizare în toate sectoarele capitalei până în 15 septembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG