Linkuri accesibilitate

UNICEF: Săptămîna de promovare a alăptării în Moldova


Alăptarea de la sîn prima investiție în copil

Azi se încheie campania lansată de UNICEF în care mamele sunt încurajate să-şi alăpteze pruncii la sîn. Acţiunea are loc în cadrul săptămânii de promovare a alăptării, declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în perioada 1-7 august. Colegul nostru, Paul Hodorogea a asistat la una din şedinţele în care mama îşi alăptează bebeluşul şi s-a interesat de ce e important ca un copil să fie alăptat.

„Pe baiatul cel mai mare l-am alaptat 2 ani si 4 luni...” Acum Claudia Danii e mămică pentru a doua oară. Are o fetiţă, Rada Lia, care a împlinit abia o lună. Ne-a spus că o va alăpta atîta vreme cît va avea nevoie fetiţa: „Am ales să alăptez pentru ca este firesc ca o femeie sa-si alăpteze copilul. In primul rand este sanatos sa-ti alaptezi copilul pentru ca laptele contine o multime de imunoglobuline, vitamine, fermenti, enzime si alte substante. In afara de asta este foarte comod, nu trebuie sa umbli din urma ta cu sticluţe, suzete care trebuie sterilizate. Mai este si ieftin. Nu pe toti ii tine buzunarul sa cumpere o data la 3 zile mancare artificială.”

Claudia m-a asigurat că pruncul creşte sănătos tun dacă e alăptat la sîn şi crede că mămicile care decid să-şi hănească pruncii cu lapte de vacă sau de capră fac o greşeală: „Laptele de vaca ori de capra este mult mai gras, laptele de vaca este pentru viţel, cel de capra pentru ieduţ. Laptele de femeie este pentru copil.”

Claudia nu a renunţat şă-şi alăpteze primul copil o perioadă îndelungată, asta deşi a fost constrînsă uneori de rude şi prieteni: „Multa lume imi zicea ca e timpul sa-mi inţarc copilul ca nu mai poti sa alaptezi cand el este mare si vorbeste si are dinţi si aleargă şi vine la mami si spune MAMI ŢIŢEA! In acest moment am inceput sa caut sprijin pe internet, prin carti.”

Unele studii demografice si de sanatate arată că aproape jumătate din femeile din Moldova îşi alăpteaza pruncii timp de jumătate de an doar cu lapte matern. Este un indicator bun, spune Svetlana Stefanat, reprezentanta organizaţiei UNICEF, avînd în vedere că Moldova se situează printre primele ţări din spaţiul CSI, unde femeile isi alăptează copii în cel mai sănătos mod: „Nu toti fac tot posibilul ca sa mentină alaptarea. Aceasta este prima investitie in copil. Aici se pune baza atat a sanatatii cat si a dezvoltarii copilului. Alaptarea inseamna sanatatea adultului pe viitor. Cei care au fost alaptati au riscul mai mic de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune, obezitate. Se vad benefiicile chiar si la o varsta de adult. Am elaborat impreuna cu ministerul un poster care va fi afisat in toate institutiile medicale, primare, in spitale, in maternitati pentru a informa. Aceasta saptamana este utilizata pentru a mediatiza si a informa populatia cat mai mult.”

Pe parcursul acestor zile 120 de ţări din lume au marcat săptămîna de promovare a alăptării. Proiectul, realizat de organizaţia internaţională pentru prodecţia drepturilor copilului UNICEF împreună cu autorităţile locale de profil, a avut scopul de a informa cât mai multe mămici despre importanţa alăptării la sân.
Previous Next

XS
SM
MD
LG