Linkuri accesibilitate

Succes diplomatic american la Fenian


Bill Clinton și Kim Jong Il la Fenian
Bill Clinton și Kim Jong Il la Fenian

Eliberarea ziaristelor Euna Lee si Laura Ling

Fostul presedinte american, Bill Clinton a reusit la Fenian sa obtina eliberarea a doi ziaristi americani, incarcerati. Ce semnificatie are acest succes pentru raporturile americano-nord coreene? Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington comentează.

Bill Clinton s-a intilnit cu liderul comunist, Kim Jong-il, obtinind eliberarea ziaristilor Euna Lee si Laura Ling, de la postul american de televiziune Current TV, al carui co-fondator este fostul vice-presedinte Al Gore. Cele doua ziariste fusesera arestate la frontiera Coreei de Nord cu China, in martie si erau in asteptarea sentintei despre care se credea ca va fi 12 ani de munca fortata.

Observatorii politici cred ca Bill Clinton s-a deplasat in capitala nord-coreana doar dupa ce partile ajunsesera de-acum la un acord, cu alte cuvinte stia ca va obtine eliberarea. Presa de stat de la Fenian a spus ca Clinton si Kim Jong Il au purtat o discutie sincera cu privire la raporturile dintre cele doua tari, ajungind la concluzia comuna ca este necesara o solutie negociata a divergentelor. Clinton nu a facut declaratii pe durata misiunii, in timp ce administratia Obama a infirmat speculatiile de presa ca Bill Clinton ar fi fost purtatorul unui mesaj din partea actualului presedinte.

Dar analistii politici cred ca misiunea lui Clinton readuce in discutie ideea ca Fenianul se pozitioneaza pentru a fi recompensat dupa ce se comporta agresiv pe arena internationala. Unii sustin ca, de exemplu, Coreea de Nord ar putea sa doreasca ca si in chestiunea nucleara cineva de statura lui Bill Clinton sa se implice.

Coreea de Nord a acceptat dupa multe ezitari sa participe la convorbiri in sase cu participarea Chinei, Japoniei, Rusiei si Coreei de Sud, alaturi de Coreea de Nord si Statele Unite. Dar anul trecut Fenianul s-a retras insistind sa se organizeze negocieri bilaterale cu Washingtonul. Or, o astfel de perspectiva ingrijoreaza parteneri regionali – la Seul si la Tokyo. Aceste tari au si ele probleme, avind cetateni detinuti in Corea de Nord. In plus ele se tem ca Obama se va vedea in situatia de a recompensa si el comportamentul agresiv al Coreei de Nord, asa cum pare sa fi facut Clinton – a spus expertul conservator Bruce Klinger, de la Institutul Heritage. Un alt risc este ca aliati traditionali ai Fenianului—Rusia si China —sa ceara reducerea sanctiunilor internationale, acum ca Fenianul a facut dovada ca e dispus sa negocieze.
XS
SM
MD
LG