Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Pub-uri mai rare și sticlari uitați


O tradiție încă vie dar pe cale de dispariție în Anglia rurală

Un pub e un fel de restaurant în care lumea se întîlneşte, în primul rînd ca să bea bere. Pub-ul e ceva foarte local şi adună oamenii dintr-un colţ de cartier sau, la ţară, dintr-o parte a satului.

În mare parte tradiţia britanică e de găsit la muzeu. Pub-ul e una din cele cîteva tradiţii încă vii. Poate nu pentru mult timp. Economia s-a întors împotriva pub-urilor şi seceră fără încetare. În ultimii 10 ani, numărul pub-urilor britanice se stabilizase la aproximatviv 60.000. Însă de anul trecut, cam 60 de pub-uri se închid, în fiecare săptămînă. Din ce în ce mai des, dimineaţa, vezi că ferestrele casei vechi în care se afla de atîa timp pub-ul local au fost acoperite cu panouri de placaj. Încă un pub a dat faliment.

Problemele au început odată cu interzicerea totală a fumatului. Tot mai mulţi clienţi s-au învăţat să cumpere bere de la supermarket-uri şi să o bea acasă, unde pot fuma liniştiţi. Coincidenţă sau nu, în paralel, supermarket-urile au lansat o campanie agresivă de reduceri de preţuri la bere. Ofertele speciale au adus berea de supermarket la o treime din preţul aceleiaşi beri băute într-un pub. În al doilea rînd, lumea a început să cheltuie mai puţin. Criza economică e foarte adîncă în Anglia şi banul e mult mai bine chibzut. Dar asta mai ales în oraşele mici şi satele din provincie. În centrul oraşelor mari, lucurile sînt neschimbate. Mai ales în aşa numita „milă pătrată”, adică în City, cartierul financiar al Londrei, pub-urile fac treabă bună. Angajaţii marilor companii au nu numai bani de cheltuit dar şi stress de înecat în băutură.

Însă Anglia rurală, partea cea mai frumoasă şi mai calmă a ţării, are de suferit. Splendide pub-uri istorice, unele deschise acum mai bine de 200 de ani, se închid. Case constuite în secolul al XVIII-lea ies din circuit. Panouri de placaj acoperă ferestre lucrate şi împodobite de marii maeştri sticlari de la 1880-90, timpurile Reginei Victoria.
XS
SM
MD
LG