Linkuri accesibilitate

Statele Unite și criza din Honduras


Președintele Manuel Zelaya vorbind la ONU
Președintele Manuel Zelaya vorbind la ONU

Revocarea unor vize de călătorie pentru membrii guvernului actual din Hoduras

Dupa ce presedintele Hondurasului, Manuel Zelaya a fost indepartat de la putere printr-o lovitura de stat militara, urmata de preluarea puterii de catre liderul Parlamentului, Statele Unite au cerut revenirea lui Zelaya la conducerea tarii. Ce se intimpla acum cind noul regim din Honduras nu pare sa cedeze?

Statele Unite au revocat vizele de calatorie pentru patru membrii ai guvernului de-facto din Honduras, accentuind in felul acesta presiunea menita sa-l readuca la putere pe Manuel Zelaya. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat nu a spus cine sint cele patru oficialitati, dar a precizat ca procesul de retragere a vizelor ar putea continua.

In prezent Statele Unite reanalizeaza situatia vizelor tuturor membrilor guvernului actual si rudelor acestora. Aceste masuri au fost anuntate la doua saptamini dupa inceperea negocierilor menite sa rezolve criza din Honduras. Presedintele Republicii Costa Rica, Oscar Arias—care mediaza negocierile—a prezentat un plan care prevede revenirea lui Zelaya la putere, cu prerogative reduse, pina la expirarea mandatului in luna ianuarie. Initial, noile autoritati au respins initiativa, dar exista indicii ca in ultimele zile ar fi dispuse la concesii.

Statele Unite sprijina propunerile mediatorului si incearca sa convinga partile sa adere. Masurile luate de ridicare a vizelor se incadreaza in politica americana de nerecunoastere a noului regim din Honduras. Zelaya este aliat cu un inamic declarat al Americii, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez. El nu s-ar fi bucurat de sprijin american in timpul administratiei Bush. Dar Barack Obama are o alta optica si considera ca Statele Unite au de demonstrat in regiune, atasament pentru valorile democratice, in cazul de fata condamnarea unui puci care a inlaturat de putere un presedinte ales de populatie.

In Statele Unite, republicanii dezaproba politica presedintelui. Patru senatori republicani au votat impotriva confirmarii lui Thomas Shannon ca ambasador in Brazilia si Arturo Valenzuela—nominalizat pentru functia de adjunt al secretarului de stat pentru emisfera occidentala. In ultimele zile Zelaya a criticat Statele Unite spunind ca nu-l ajuta suficient sa revina la putere. Dar ieri, acelasi Zelaya a salutat decizia de ridicare a vizelor pentru membrii ai actualului regim din Honduras .
XS
SM
MD
LG