Linkuri accesibilitate

Cum au votat moldovenii la lucru în Cehia


Ambasada R. Moldova la Praga
Ambasada R. Moldova la Praga

"Toate neamurile astea care-s plecate din țară nu sînt plecate de bunăvoie, îs plecate cu nevoie"

Am mers si eu la vot in acesta dimineata la sectia de votare din incinta ambasadei Moldovei la Praga. Pana la masa, prezenta la vot a moldovenilor stabiliti in Cehia a fost una slaba. Motivul principal ar fi ziua lucratoare. Alexandru Eftode a reusit sa stea de vorba cu mai multi alegatori, prezenti la urna de vot.

Până la ora 12, ora locală, sau 13 la Chişinău, la ambasada Republici Moldova de la Praga au votat aproximativ 65 de alegători. Au venit să voteze mai ales cei care se aflau la Praga în vacanţă sau cei care au putut să-şi ia câteva ore libere de la serviciu, alegerile avînd loc într-o zi de lucru.

„Ne-a incomodat foarte mult. A trebuit să lăsăm lucrul”.

„A trebuit să-mi revăd programul de lucru, să-mi iau zi liberă miercurea şi e nevoie să convii cu şeful căci altfel pierzi salariul”.

„Ne-a incomodat puţin. Dar ca să facem o alegere normală pentru copii noştri trebuie să lăsăm totul deoparte şi să venim la vot. Nar trebui să fie indiferenţi nici cei de-acasă. Fiindcă nou aici tot nu ne pică nimic din cer. Tot muncim din zi până-n noapte”.

„Nu contează în ce ţară eşti, trebuie să găseşti timp pentru a-ţi face datoria de cetăţean”.

„Ca să ai pretenţii faţă de faptul cum trăieşti în Moldova, trebuie mai întâi să votezi. Dacă nu votezi, nu poţi avea nici pretenţii”.

Mulţi moldoveni care locuiesc în afara Pragăi nu au putut veni să voteze chiar dacă şi-ar fi dorit. Este şi cazul lui Nicolae Salagor, care ar fi avut nevoie de cel puţin o oră şi jumătate pe drum până la ambasadă: „Cred că ar fi venit mai mulţi dacă alegerile ar fi fost duminică. Nu numai în Cehia, dar şi în toate celelalte ţări nu vor putea veni la vot pentru că sunt cu toţii la muncă”.

Mai mulţi alegători moldoveni din Cehia speră că votul lor va îmbunătăţi situaţia de acasă, chiar dacă unii nu se vor mai întoarce în Moldova:
„Nu am fost data trecută la vot. Acum avem o mai mare voinţă. Vrem să votăm pentru că toate neamurile plecate din ţară nu sunt plecate de bună voie. Sunt plecate cu nevoia”.

Pe 5 aprilie la secţia de vot deschisă la ambasada moldoveană în Cehia au votat aproximativ 250 de alegători, dintr-un număr total de 11 mii de moldoveni cu şedere legală. Majoritatea şi-au dat votul atunci pentru partidele opoziţiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG