Linkuri accesibilitate

Plan de actiuni pentru managementul migraţiei şi al sistemului de azil în RM


Securizarea frontierei de stat şi acordarea suportului necesar pentru refugiaţi

Moldova risca sa devina un stat de destinatie, dar si de tranzit pentru migrantii ilegali. Acest lucru a fost remarcat astazi intr-o sedinta la guvern in care s-a discutat despre realizarea prevederilor planului de actiuni pentru consolidarea managmentului migratiei si al sistemului de azil in RM pe anii 2008-2009. Fenomenul migratiei ilegale din est spre vest, s-a intensificat odata cu extinderea UE si apropierea ei de hotarele RM, arata datele Biroului migratie si azil de pe langa MAI. Guvernul, sustinut de diferite organizatii internationale, promite sa intreprinda o serie de actiuni indreptate spre securizarea frontierei de stat si acordarea suportului necesar pentru refugiati. In decurs de un an, acest plan de actiuni pare a fi realizabil in opinia expertilor de la Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru refugiati (ICNUR), care remarca totusi ca saracia din RM pune unele piedici procesului de integrare in societate a refugiatilor.

Vicepremierul Iurie Rosca, care a prezidat sedinta dedicata problemelor migratiei si sistemului de azil, a constatat ca migrantii care patrund ilegal pe teritoriul RM provin in special din statele Orientului Mijlociu, Asiei si Africii: „Este unanim cunoscut faptul ca in prezent migratia a devenit un fenomen global cu care se confrunta practic toate statele lumii. Aceasta fiind interdependenta in transformarile pe plan politic, social, economic si demografic. Odata cu evolutia procesului de democratizare si aderare a RM la diferite organisme internationale si europene s-a largit spectrul relatiilor externe, fapt care a generat si sporirea fluxului de straini sositi in tara noastra. Aceste procese necesita masuri radicale din partea organelor de drept si anume de securizare a frontierelor, asigurarea ordinii de drept in interiorul tarii si nepermiterea transformarii tarii noastre intr-o zona de stocare a migrantilor ilegali”.

Chemat sa raporteze despre masurile de combatere a sederii ilegale a migrantilor Veaceslav Banzari, directorul Biroului migratie si azil de pe langa MAI, a invocat urmatoarele statistici: „Pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2009 de catre subdiviziunile de ramura a MAI au fost readmisi 39 de cetateni ai RM – din Cehia 16, Franta 9, Spania 7, Ungaria 5 si Germania 2. A fost aprobata hotararea guvernului privind initierea negocierilor asupra proiectului protocolului interguvernamental, privind implementarea acordului dintre RM si Uniunea Europeana privind readmisia persoanelor aflate in situatie de sedere ilegala. Astfel actualmente se duc negocieri pe marginea semnarii protocoalelor aditionale, implementare acordului dat cu Estonia, Lituania Portugalia, Ungaria, Italia, Malta, Germania.”

Potrivit lui Banzari, autoritatile pun sperante in integrarea refugiatilor recunoscuti, oferind cursuri de studiere a limbii de stat, training-uri profesionale, precum si asistenta in domeniul angajarii in campul muncii.

Totusi de cele mai multe ori refugiatii sunt dezavantajati in raport cu cetatenii RM, constata Octavian Mohorea, consilier juridic la reprezentanta ICNUR de la Chisinau: „In ceea ce priveste solutii durabile pentru aceasta categorie de oameni, bineinteles ne ciocnim de anumite probleme din cauza saraciei tarii. Uneori nu putem oferi solutii durabile pentru refugiati. Multi au nevoie de locuinte, de locuri de munca mai favorabile, decat le sunt oferite de guvernul nostru. In practica avem desigur unele probleme. In primul rand din cauza ca suntem cea mai saraca tara din Europa si cand vorbim despre sistemul azilului in general si in special in RM, vorbim in primul rand despre protectia refugiatilor si in al doilea rand despre solutii durabile pentru acesti oameni.”
Reprezentanti ai biroului de la Chisinau al Inaltul Comisariat pentru Refugiati mi-au spus ca actualmente sunt puse in aplicare doua proiecte: Unul pentru integrarea locala a refugiatilor in RM, Ucraina si Belarus. Al doilea proiect prevede monitorizarea frontierei de stat si presupune in special instruirea angajatilor de la serviciul de graniceri si de la biroul migratie si azil.
Previous Next

XS
SM
MD
LG