Linkuri accesibilitate

La Sofia: sănătatea pe agenda alegătorilor


Asistența medicală în pană
Asistența medicală în pană
Sistemul de sănătate din R. Moldova este perimat, iar instituţiile medicale – îmbătrânite moral şi fizic, constată unii concurenti electorali. Ei consideră că domeniului ocrotirii sănătăţii ar trebui să fie un domeniu de prioritate, în special în sistemul de asistenţă medicală primară din localităţile rurale. Corespondenta EL, Elena Moldoveanu a incercat sa afle cum e asigurata aceasta asistenta medicala in satul Sofia, raionul Drochia.

La Sofia (r. Drochia) cei mai mulţi oameni ne-au zis că la apropiatele alegeri au de gînd să împartă voturile cu partidele care promit condiţii mai bune de asistenţă medicală: „dacă se adresează o femeie însărcinată i se spune să se ducă la Drochia. Pentru ce, dacă noi am avut aici spitalul nostru. Acum nu-i, nici paturi nu sunt. Omul nu se poate servi cu nimic. Mata dacă te duci acasă şi nu ai un pat, ţi-i bine?” „ Eu toată vremea am nevoie de doctor. Cînd îl chemi nu vine. M-am dus la medicul de familie după un calmant, dar nu îl avea. Mi-a spus să vin mai tîrziu că vor fi medicamente şi îmi vor da. Au trecut trei luni de atunci şi nici un medicament nu mi-au mai dat.”
Maria la microfonul EL


Centrul de sănătate de la Sofia ocupă numai cîteva cabinete într-un bloc imens în două nivele, unde pînă la reforma în domeniul sănătăţii, se afla spitalul. După ce acesta a fost închis, adaugă medicul de familie Elena Plăcintă, ar fi apărut probleme cu accesul la sănătate: „dacă socotim că trebuieşte o consultaţie mai serioasă, la aparate, atunci îi trimitem la raion. La fel e cu spitalizarea. Acuma stau la rînd că sunt puţine locuri la raion şi acolo se spitalizează numai cei care sunt pe urgenţă, în stare gravă.”

Doctorița Elena Plăcintă
Pe Elena Plăcintă am surprins-o la ora în care consulta pacienţi. Alături, pe un dulăpior am remarcat un afis cu chipul unui concurent electoral din opoziţie. Doctoriţa mi-a zis că mizează că anticipatele vor aduce schimbări şi în sănătate, între care majorarea de salarii a cadrelor medicale: „măcar vreo 6-7 mii de lei, ca să nu ţinem acasă vaci şi porci, ci să avem numai vreo cîteva păsări şi să ne ocupăm de medicină.”

La Sofia sunt trecuţi în evidenţe în jur de 4500 de locuitori care sunt deserviţi de trei medici. Cea mai mare parte a sătenilor este de părere că partidele ar fi cele mai indicate să îmbunătăţească calitatea asistenţei medicale: „toate partidele pot să ne asigure o asistenţă medicală normală, dar oleacă ele se străduie numai pentru buzunarele lor. Doar e ţară parlamentară! Parlamentul hotărăşte, deputaţii scot legile!” „Dacă omul plăteşte pentru asigurare ar trebui să i se creeze condiţii normale ca să se folosească de această asistenţă. Legile trebuie să lucreze în ţară, deoarece numai aşa vom primi o atitudine normală faţă de sănătatea omului.”

Sătenii mai cred că stînd cu ochii pe aleşii poporului, vor reuşi să aducă în satul lor practici europene care să le îmbunătăţească condiţiile de sănătate.
XS
SM
MD
LG