Linkuri accesibilitate

Prima aselenizare și istoria competiției spațiale americano-ruse


Edwin E. Aldrin pe lună la 21 Julie 1969
Edwin E. Aldrin pe lună la 21 Julie 1969
În Statele Unite a fost marcată ieri împlinirea a patru decenii de când primul om a pus piciorul pe Lună. Acum în vârstă de 78 de ani, astronautul, Neil Armstrong a folosit ocazia pentru a vorbi şi despre aspecte mai puţin cunoscute ale programul spaţial american, din secolul trecut.

Neil Armstrong i-a suprins ieri pe unii, când s-a aventurat într-o temă mai puţin obişnuită pentru un inginer, cum este el, anume rolul jucat de Războiul Rece în cursa spaţială dintre Moscoa şi Washington. El a amintit că acerba competiţie a început în anii 50, când şi americanii, şi sovieticii se chinuiau să trimită un obiect în spaţiu.

Lansarea Sputnikului, şi-a aminitit ieri Armstrong, i-a şocat pe americani. Americanii se credeau cea mai avansată naţiune, inclusiv din punct de vedere tehnologic, şi se întrebau: cum a fost posibil? Sputnikul a fost, în opinia fostului cosmonaut, argumentul care a convins Congresul Statelor Unite să înfiinţeze în 1958 o agenţie spaţială separată, finanţată de la bugetul federal, numită NASA.

Cu toate acestea, îşi aminteşte Armstrong, sovieticii erau în acei ani mereu cu un pas înainte, spre ruşinea americanilor. Abia programul Apollo, care a dus până la urmă omul pe Lună, a redus handicapul. Armstrong şi-a aminitit ieri cât de feroce devenise competiţia în chiar zilele dinaintea aselenizării. În timpul misiunii, astronauţilor americani li s-a comunicat de la sol că o navă spaţială sovietică, Luna 15, deja se află pe orbita lunară.

Luna 15 nu avea echipaj, îşi aminteşte Armstrong, dar misiunea ei secretă era să aselenizeze şi să colecteze mostre de sol lunar pe care să le trimită înapoi pe Pământ, într-o nouă victorie pentru sovietici. Misiunea Luna 15 a eşuat însă, ea s-a prăbuşit la 21 iulie 1969, adică la o zi după ce americanii au făcut primii paşi pe suprafaţa Lunii. Astronauţii îşi amintesc însă şi faptul că Apollo şi Luna au fost prima ocazie de cooperare, mai mult de nevoie, între agenţiile spaţiale din America şi din URSS. Moscova a pus la dispoziţia centrului de comandă de la Houston traseul Lunei 15, pentru a evita ciocnirea celor două misiuni, în spaţiu.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG