Linkuri accesibilitate

Dreptul la informaţie - încălcat de Ministerul Educaţiei


Eugen Râbca
Eugen Râbca

La linia fierbinte a ministerului răspunde zile la rînd un automat în ruseşte

Săptămâna trecută un locuitor al oraşului Kamenka din regiunea transnistreană, ne-a telefonat la redacţie solicitându-ne să aflăm de la Ministerul Educaţiei de ce absolvenţii Liceului din satul Sănătăuca, unde a învăţat şi feciorul său, nu primesc la timp diplomele de bacalaureat. Cel care a spus ca se numeşte Nicolae s-a plâns că la fel ca ceilalţi părinţi nu poate obţine nici o informaţie de la autoritatea din învăţământ de la Chişinău privind termenii în care se va încheia verificarea lucrărilor şi eliberarea diplomelor.

"Azi ne-am adresat la liceu după diplome, ni s-a spus că nu sunt, abia săptămâna viitoare dacă ni le vor da. Cum aşa, deja începe admiterea la facultăţi. Ce e cu secretomania asta? Trag de timp, ca noi să nu reuşim nimic să facem. Nu destul că ne-au venit târziu notele şi nu putem să dăm la contestare, am întârziat".

În încercarea de a afla din ce cauza se reţine eliberarea diplomelor de bacalaureat, am telefonat bineînţeles la Ministerul Educaţiei: mai întâi la consilierul ministrului, apoi la agenţia de evaluare, tot aşa la diferite direcţii ale ministerului şi pentru că la nici un telefon nu ni s-a răspuns, am apelat la „linia fierbinte” a aceluiasi Minister. Un robot ne răspunde: "În acest moment nu vă putem răspunde. Acum puteţi trimite un fax, iar ca să lăsaţi un mesaj vocal, reveniţi mai târziu". Am revenit a doua zi, şi ni se recomandă din nou să telefonăm mai târziu ca să lăsăm un mesaj verbal. Timp de o săptămână am auzit acelaşi robot la linia fierbinte.

Am întrebat-o astăzi pe consiliera ministrului Educaţiei, Agnesa Iftodi, în al cărei birou este instalat telefonul de la linia fierbinte, de ce nu funcţionează această linie de telefon: "La linia fierbinte nu răspund doar atunci când suntem în şedinţă, în şedinţă operativă, în şedinţa colegiului etc. În rest răspund, chiar şi sâmbăta am răspuns".

De ce robotul liniei fierbinţi răspunde în limba rusă? "Am primit tehnica aşa cum este, sincer, nici nu mi-am dat seama că nu este în limba română. Pentru că atunci când sunt în birou răspund în limba în care este adresată solicitarea – în rusă sau română".

În pofida plângerilor părinţilor referitoare la lipsa de transparenţă a Ministerului Educaţei în special în sesiunea curentă de bacalaureat, Agnesa Iftodi insistă pe faptul că este deschidere la Ministerul Educaţiei. Ea a admis că nemulţumirile părinţilor au fost provocate de întârzirea eliberării diplomelor şi chiar de notele mici obţinute de elevi, însă a declarat că în aceste zile se retipăresc diplomele în care au fost comise erori şi a dat asigurări că absolvenţii vor reuşi în termen să depună actele la facultăţi.

Juristul Eugen Râbca, expert în legislaţie referitoare la accesul la informaţie, spune că buna funcţionare a liniilor fierbinţi ca instrument de asigurare a transparenţei a devenit o obligaţie legală a instituţiilor de stat. Cu toate acestea, o bună parte din ministere şi autorităţi nu o respectă. Cum pot fi sancţionate asemenea derogari? l-am întrebat pe Eugen Râbca: "O primă cale ar fi o plângere depusă la MAI pentru sancţionarea unor funcţionari pentru încălcarea legislaţie cu privire la petiţionare sau accesul la informaţie. O a doua cale ar fi adresarea unor astfel de persoane în instanţa de judecată pentru recuperarea prejudiciilor morale şi materiale. Îmi dau seama că în cazul majorităţii acestor persoane nu este o cale eficientă deoarece ele au nevoie urgent de această informaţie şi respectiv nu au posibilitate de a veni în confrunare cu ministerul de care depinde exercitarea dreptului la studii".

Juristul Eugen Râbca spune totuşi că oamenii nu recurg la asemenea modalităţi de a-şi revendica dreptul la informaţie, iar ministerele continuă să procedeze invers decît le obligă multlăudata lege privind accesul la informatie
Previous Next

XS
SM
MD
LG