Linkuri accesibilitate

Noi, moldovenii, pîlpîim, pîlpîim dar niciodată nu răbufnim


Valentina Carastan
Valentina Carastan

Interviu cu Valentina Carastan, primar la Slobozia Mare

Circa 400 de locuitori ai capitalei au depistat că la ei în apartamente locuiesc persoane străine. Asta după ce orășenii au verificat dacă sunt sau nu incluși în listele cu alegatori, ce pot fi accesate pe site-ul primăriei Chișinău. Datele au fost prezentate de Pretura sectorului Centru. Potrivit acesteia, până în prezent, au fost înregistrate peste 2400 de solicitări în care oamenii au sesizat diferite nereguli la întocmirea listelor electorale.

Europa Liberă a intrebat-o pe Valentina Carastan, primărița din Slobozia Mare, Cahul daca listele cu alegatori de acum difera de cele care au existat la 5 aprilie
.

Valentina Carastan: Mari nereguli la noi la Slobozia Mare au fost doar cu cei decedati, daca au fost inclusi in listele cu alegatori unu sau doi, a fost poate si din vina noastra ca localitatea este mare. Avem 4600 de alegatori.

Europa Liberă: Parte din ei plecati la munci peste hotare ?

Valentina Carastan: 30-40 de procente cred că sint plecati. Deci votul lor ramine gol, dar vreau sa spun ca aici am avut surprize, am gasit un alegator inscris in liste si care la acel moment se afla in Italia si in dreptul lui era stampila " votat", am incercat sa gasim cine este vinovatul, partial am gasit... am mai gasit si niste semnaturi de aceeasi miina.. Fraudele au fost. Poate ca nu atit in listele electorale cit pe teritoriul satului, in timpul alegerilor. Am aflat de la sateni, oamenii au inceput a se revolta dupa aceea iaca, ne-au dat bani falsi... in magazine au inceput sa apara hirtii in valoare de 100 de 200. Am vazut si eu cu ochii mei, bancnote de 200 de lei false. Deci, in ziua alegerilor, oamenii erau luati la bar, li se dădeau bani, li se făcea cinste... dar oamenilor le este frica sa vorbeasca. Acum vin şi spun că da, li se dădea buletinul de vot ştampilat, acolo unde trebuieste si li se spunea. îl aduceti pe cel gol si va dau rubla... leul de 100 sau de 200...

Europa Liberă: Cum explicati Dumneavoastra aceasta teama, frica..., spaima.

Valentina Carastan: Păi, cum să vă zic : noi, moldovenii sintem asa un popor temător, poate ca nu e bine de zis asa "mamaligosi", pîlpîim, pîlpîim, dar niciodată nu răbufnim. Cred că anii, regimul şi se mai tem oamenii că daca vor începe să vorbească vor pierde şi puţinul care le mai revine, serviciul pe care il au.

Europa Liberă: Uneori pare inexplicabilă constatarea unora că să nu fie mai rău decît acum.. Cind discutati cu sătenii, ce va spun ei ? Cum percep ei acest "rău"?

Valentina Carastan: Păi, eu nu ştiu dacă ar mai putea fi şi mai rău, pentru că deja un rău mare l-am văzut - cu maltratările, intimidarile. Daca cîndva vedeam numai în filme şi pînă acum vorbeam de un regim comunist vis-a-vis de nivelul de trai, de pensii, de salarii mici, de neintegrare in Europa, de relatii neprieteneşti cu tările vecine, deci la asa nivel se vorbea despre guvernarea noastra. Dar ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie si dupa, nu stiu daca mai are vreo explicatie actuala guvernare şi mai au îndrăzneala comunistii astia să mai mearga in campanie, dar ei merg si merg cu capul sus în continuare. E strigător la cer, ce s-a întimplat cu copiii aceia, maltrataţi şi ucişi şi bătuţi. Am avut şi noi din localitate un tînăr care a fost bătut şi îi este frică să vorbească; şi nu vorbeste, asa a cam strecurat el niste adevaruri. Pensionarii spun ca li se dau pensiile si ca e bine asa, dar dupa ce au vizionat filmul (opozitiei despre evenimentele din 7 aprilie) am vazut că şi unii pensionari şi-au schimbat opinia, si spun, "Păi, dar noi n-am ştiut că ei au făcut aşa..., că informaţia contează mult."

Europa Liberă: Mai recent aceste sperietori precum ca Republica Moldova se va uni cu Romania, cum reactioneaza lumea, satenii de la Slobozia Mare?

Valentina Carastan: Nu se teme lumea. In Slobozia Mare oamenii nu se tem că ne unim cu Romania. Am auzit că li se spune bătrînilor că uite, noi vă dăm pensie, dar că ei vor să vă unească, dar nu prea prinde la Slobozia Mare treaba asta, ca ei, oamenii din Slobozia, trăiesc prin Romania, slobozienii noştri şi cei de pe malul Prutului.

Europa Liberă: Si puneti o speranţă în aceste alegeri ?

Valentina Carastan: Cu siguranţă. De altfel, eu am o vorbă - trecem Prutul în înnot.. !
XS
SM
MD
LG