Linkuri accesibilitate

Magnificul univers al cărților


Victoria Boldescu
Victoria Boldescu
Cărţile sunt prietenii cei mai liniştiţi şi constanţi, consilierii cei mai accesibili şi înţelepţi şi profesorii cu cea mai multă răbdare”. Charles W. Eliot

În sala de lectură de la Biblioteca de Drept, pe care o frecventez pentru a mă pregăti de cursuri, e cam linişte. Este linişte nu din motivul că în bibliotecă se păstreză tăcerea, ci din simpla cauză că în ziua de azi mulţi tineri preferă să caute informaţia de care au nevoie pe reţeaua globală de internet.

Chiar şi lectura artistică în ziua de azi s-a modernizat. Generaţia nouă nu mai citeşte cărţi, ci le ascultă de pe diverse suporturi de informaţie. E mai uşor să o porţi cu tine, nu e nevoie să-ţi oboseşti ochii etc. Pe rafturile de cărţi de prin biblioteci se cam aşează praful. Dar totuşi, şi în ziua de azi printre copiii tehnicii putem găsi tineri pasionaţi de lectura adevărată.

Și ca să nu mă duc tare departe, aş vrea să încep cu propria-mi persoană. Tot timpul liber, sigur că în limita rezonabilului, îl petrec cu o carte în mîină. Prefer să citesc mai mult “clasică”, cum ar fi A. Dumas, E. Zola, de Maupassant etc. Nu mă dau într-o parte nici de la autorii contemporani, sunt de asemenea atrasă şi de diferite genuri de literatură. Pot citi cu multă ardoare şi diverse cărţi ştiinţifice, opere de teatru, ştiinţe politice etc.

Ştiu că vă întrebaţi de asemenea ce preferă să citească tinerii de la Nisa. Păi iată… Lista cartilor citite e foarte „lejera”- romane de dragoste, politiste, aventuri - literatura "clasica" sau contemporana ori stiintifica fiind la coada preferintelor. Preferintele lor se indreapta spre fictiune.

Cercetatorii cred ca tinerii de azi citesc astfel de carti pentru "a evada din tensiunea sau cenusiul vietii cotidiene" sau pentru a gasi raspunsuri la problemele varstei, intr-un limbaj accesibil si atractiv. Autorii preferaţi pentru tinerii de la Nisa în mare parte sunt Guillaume Musso, Marc Levy etc. Azi şi în privinţa literaturii tineretul este într-un pas cu moda. Dar, după părerea mea, cartea va rămîne mereu la modă, cît de veche nu ar fi.
XS
SM
MD
LG