Linkuri accesibilitate

Nabucco - un pas spre realizare


Proiectul Nabucco, denumit pod al păcii și stabilității secolului 21, a fost lansat astăzi la Ankara. Gazoductul este de o importanță vitală pentru securitatea energetică a Europei și va reduce într-un mod considerabil dependența Uniunii Europene fața de livrările de gaze din Rusia.

Reuniunea a fost precedată de lungi și complicate tratative între Turcia și partenerii săi europeni. Ankara a cerut garanții că va putea achiziționa 15% din gazele tranzitate precum și dreptul la reexport. 2 000 din cei 3 300 de kilometri ai gazoductului tranzitează Turcia. Pînă la urmă primul ministru Redjep Taip Erdogan a renunțat la aceste cereri în schimbul promisiunii de a fi urgentate tratativele de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

Acordul interguvernamental a fost semnat de primii miniștii ai celor cinci țări prin care va trece conducta – Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Austria. La ceremonia au fost prezenți președintele Comisiei europene Jose Manuel Barosso și comisarul în problemele energeticii Andris Piebalgs. Germania participă prin consorțiul eRWiE.

În document nu sînt menționate sursele de gaze. Acum căteva zile Azerbaidjanul și Turkmenistanul au oferit garanții că vor asigura importante cantități. Rezervele numai ale Turkmenistanului sînt evaluate la 4 000 de miliarde metri cubi.

Trimisul special american Richard Morningstar a declarat că Rusia va putea livra o parte din gazele tranzitate. Țările participante însă urmează să decidă dacă Moscova va deveni, sau nu un partener în cadrul proiectului.

Construcția gazoductului urmează să înceapă în anul 2010 și se va încheia în 2014. Diversificarea surselor reprezintă un principiu de bază al securității energetice a UE. Prin acordul semnat este creat cadrul legal pentru inițiativa privată și atragerea investițiilor necesare.

Valoarea proiectului se apropie de 8 miliarde euro. Capacitatea anuală a conductei, care va avea mai multe puncte de intrare, va fi de 31 de miliarde metri cubi – cea ce reprezintă între 5 și 10 la sută din consumul țărilor Uniunii.

Rusia intenționează să realizeze proiectul alternativ Southstream în direcția Europei centrale și de sud, ocolind Ucraina și Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG