Linkuri accesibilitate

Schimbare înseamnă un parlament pentru oameni, cu legi pentru oameni


Interviu cu Constantin Preguza, primarul orașului Strășeni

Constantin Preguza: Pe liste avem peste 17 mii de alegatori. In orasul Straşeni avem plecaţi peste hotare 4000 de cetăţeni care sint incluşi in liste, conform legislaţiei în vigoare. Desigur ei nu vor participa la scrutin. Practic, la noi, participă in jur de 50 -55 de procente din numarul de alegatori de pe liste. Cu atit mai mult cu cit este o zi de lucru şi oraşul Straşeni este aproape de Chişinau, mulţi lucrează în capitala si, de aceea, procentul de participare al alegătorilor va fi mai mic, cu părere de rău.

EL: Domnule Primar, ca să existe un interes sporit pentru alegeri, ca să poată cetăţeanul să decidă corect cui să-i dea votul, sufragiul său, are nevoie de cît mai multa informaţie. In teritoriu s-a reuşit asigurarea unui pluralism de opinii pentru ca într-adevăr acest vot să fie conştient?

Constantin Preguza: Nu prea au oamenii posibilitatea de a avea diferite surse de informaţii. La noi este informaţie unilaterală, Moldova 1 şi mai multe surse nu prea sînt şi acolo la Moldova 1 se înfrumuseţează informaţia, cu cuvinte frumoase şi cu imagini care nu prea există in realitate, cu părere de rău. Daca televiziunea nationala ar fi publică, atunci ar avea acces toate partidele şi alte persoane nu numai cele care reprezinta partidul de guvernamînt. Nu este acces liber la această televiziune pe care o numesc publică. Nu de un an doi, dar mie mi se pare că este de-acum de 8 ani de zile, cu părere de rău...

EL
: Speranţa ca totuşi va veni o schimbare există? Ce ar însemna o schimbare?

Constantin Preguza: Trebuie să se schimbe şi oamenii, şi conducerea. Pai ce înseamnă schimbare ?! Schimbarea înseamnă un legislativ nou, un parlament pentru oameni, pentru cetăţeni, care să faca legi de calitate, să formeze asa un guvern care să fie pentru oameni , în apărarea libertăţilor, a democraţiei, in apărarea drepturilor cetăţenilor la urma urmei. Pe data de 7 (aprilie) au fost încălcate aceste drepturi. Cetatenii spun că şi organele de forţă le au incalcat drepturile. La noi la Străşeni tot au fost incălcate aceste drepturi nu o dată, au fost (oameni) maltrataţi in faţa primarului, in faţa preşedintelui raionului şi n-a fost luată nici o măsură. Cu părere de rău se întimplă deseori cazuri din acestea..

EL: Lumea se revoltă sau nu prea ?

Constantin Preguza: La noi, ştiţi Dumneavoastra, cum sînt moldovenii, ei se revoltă pe lîngă casă, pe undeva pe la ceremonii, insă ei nu se revolta ca alte naţiuni. Pe undeva este şi un sentiment de frică. Ei se gîndesc ce va urma, daca va face ceva, ar urma o rafuiala pentru ca cineva este legat de serviciu, altcineva e legat de perspectiva sa, altul este legat de copii, şi sint foarte multe întrebări, şi apoi, ştiti cetăţeanul, dă a lehamite din mînă şi zice, dar las să facă altcineva, pe mine prea puţin mă interesează. Adica (oamenilor) le este tot una, că orice ar fi, ei rămîn indiferenţi. Se întimplă cîteodată ca în discuţii, cetăţenii să spună că "nu, noi participăm, noi aşa vrem schimbarea, noi o sa votăm", dar cînd vine ziua (votului), spun păi am uitat ce am vorbit şi fac după placul lor... Cu părere de rau sint aşa cazuri...
XS
SM
MD
LG