Linkuri accesibilitate

„Mergem la alegeri în speranţa că va veni schimbarea şi va fi una spre binele tuturor”


Papa Benedict XVI se roagă la Zidul Plîngerii la Ierusalim
Papa Benedict XVI se roagă la Zidul Plîngerii la Ierusalim

Interviu cu Elena Zlati, la lucru în Israel

“Cei care se afla la munca peste hotare nu lucreaza la intreprinderi, ci deservesc persoane social-vulnerabile si isi vor face timp sa voteze”, declara recent Vladimir Turcanu, candidat la funcţia de deputat pe lista PCRM. Elena Zlati, o cahuleanca care de cativa ani munceste in Israel, considera ca e un mare obstacol fixarea alegerilor intr-o zi de munca. Ea are in grija sa doi batrani neputinciosi si ar trebui sa roage pe cineva din rudele acestora sa-i permita macar 3-4 ore libere in aceasta zi de 29 iulie. Dar asa cum spune ea, nu va rata sansa sa participe la vot.

Europa Liberă
: Pentru ca ai in grija doi batrani neputinciosi si pentru ca alegerile sunt intr-o zi de munca, cum vei proceda, imi spusesei ca la 5 aprilie nu ai putut sa mergi la sectia de votare, acum in 29 iulie vei participa la vot?

Elena Zlati: Desigur. Voi merge la alegeri. Fiecare dintre noi ar trebui sa participam, pentru a face schimbarea pe care ne-o dorim. Vrem sa ne intoarcem in Moldova. Sa fim in sanul familiei, alaturi de copii si de parinti. Daca vom avea asigurat un loc de munca, daca acest loc de munca va fi si bine platit pentru a ne putea intretine familia nu ne-am mai retine mult peste hotare. Unii dintre noi am adunat ceva bani si vrem sa venim acasa sa initiem o mica afacere. Dar nu suntem siguri ca vom reusi, pentru ca birocratia te doboara. Mergem la aceste alegeri in speranta ca va veni schimbarea si va fi una facuta spre binele tuturor.

Europa Liberă: Cand vorbiti despre un salariu decent pe care sa-l ridicati in Moldova, la ce marime a salariului va ganditi? Cat ar trebui sa constituie aceasta leafa?

Elena Zlati: Un salariu care ne-ar permite sa ne intretinem familia. Dar si pentru a ne mai ramane ceva pentru a ne putea permite sa mergem intr-o excursie, la munte, la mare macar odata pe an.

Europa Liberă: De unde crezi, ca ar putea veni aceste mijloace in bugetul statului pentru o eventuala majorare de salarii?

Elena Zlati: Sa se deschida noi locuri de munca. Sa se deschida mici intreprinderi, fabrici… Apropo, aici in Israel, moldovenii pot vedea ca cel care are o afacere munceste legal si cinstit si impozitele contribuie la alcatuirea bugetului statului.
XS
SM
MD
LG